ImageEL BLOC DENUNCIA QUE L’EMPRESA EL SERPIS HA DESTROSSAT, PER SEGONA VEGADA, RESTES ARQUEOLÒGIQUES

 Paco Blay: " És lamentable que no haja escarmentat després d’haver destruït amb total impunitat una necròpolis islàmica l’any 2005; hauria d’haver  buscat el concurs d’algun arqueòleg, cosa que no ha fet. El fet que les obres s’hagen portat a terme en agost, fa pensar que ha estat fet de forma voluntària ”.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha denunciat una segona destrucció de restes arqueològiques per part de l’empresa El Serpis en la zona del Castellar, fruit de les obress que ha realitzat aquest estiu en el talús de la part superior, molt prop de la zona on militants del BLOC van trobar en juny del 2005 les restes humanes, molt destrossades per les màquines, d’una necròpolis islàmica, l’única en tot el municipi i molt important per a conèixer l’Alcoi d’abans de la fundació cristiana en el segle XIII. “Aquesta vegada es tracta de restes de ceràmica que hem trobat en superfície, també fetes malbé, el valor, antiguitat i adscripció cultural de les quals ho deixem en mans d’especialistes”.

El representant del BLOC explica que tot s’ha produït perquè l’empresa el Serpis  va obrir l’estiu passat amb maquinària pesant un camí en el talús de la part superior, en l’àrea que en juny del 2005 hi estava ubicada la necròpolis destrossada i en zona de probable existència de més restes arqueològiques. “Per això ho consideren especialment greu: perquè tractant-se de la mateix àrea, i després de la destrossa que fa provocar fa quatre anys, no haja corregit la seua forma d’actuar buscant el concurs, assessorament i/o seguiment d’un arqueòleg”.

Blay recorda que en en la Declaració d’Impacte Mediambiental de 2003, necessària per a iniciar les obres, ja se li advertia de la proximitat del jaciment del Castellar, “yacimiento islámico de singular relevancia” deia l’informe de la Conselleria de Cultura, i per tant de la possible aparició restes –islàmiques o de “cualquier otro período”-, moment en el qual s’hauria d’aplicar la legislació vigent. El regidor afirma:  “Ara ha passat el mateix que en el 2005 i amb els mateixos protagonistes:  sembla que a l’empresa no li ha importat destruir restes documentals del passat dels alcoians; i quan ens n’hem adonat de la presència de restes, el mal sembla que ja està fet. Raó per la qual s’haurà d’anar pensat en utilitzar la via administrativa, a més d’obligar l’empresa a reparar el dany causat per les seus màquines, i fer les excavacions que calguen, les quals hauria d’haver encarregat abans de tota intervenció. I més sabent el que ja havia passat el mateix en la necròpolis”.

Blay insisteix: “el fet que les obres s’hagen portat a terme bàsicament durant el mes d’agost, quan la gent està de vacances,  ens fa pensar que s’ha fet voluntàriament, per a tenir menys vigilància i possibilitats de que alguna persona poguera descobrir alguna cosa”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.