El Diccionari oficial de la RAE defineix “las cuentas del Gran Capitán” com a despeses exorbitants i arbitràries. Es prenem la llibertat d’aplicar la dita popular a un cas d’Alcoi, que el lector/a ja endevinarà pel títol, i que té molt a veure amb les despeses de projectes del municipi, que aquesta empresa està rebent -al nostre criteri- amb massa generositat per part del govern del PP: la Uixola, el Centre de Majors, i la Casa de Gil-Albert, entre altres.


Aquesta empresa és molt coneguda a Múrcia per les seus vinculacions al PP, i en tota la província d’Alacant per utilitzar sempre el mateix sistema d’adjudicació: es queda obres públiques o concessions, i argumenta després, sistemàticament, sobrecosts molt elevats (Xàbia, Santa Pola, Mutxamel, Ibi… i Alcoi). Quasi sempre amb governs del PP.

A) APARCAMENT LA UIXOLA. Doncs bé. Malgrat aquesta “fama que le precede”, la Generala apareix per Alcoi oferint un projecte per a construir l’aparcament de la Uixola, per pròpia iniciativa (qui li ho va dir, o com es va assabentar que es podia fer, no ho sabem, però es pot endevinar). El govern del PP li l’aprova per uns 3’5 milions (preu de construcció) a canvi de la seua posterior explotació: tant de rotació com de venda de places, inicialment a un preu màxim de 12.000 euros, modificat poc després a 18.000.

Quan estava tot en marxa, argumenta un sobrecost de més d’un milió d’euros, i decideix unilateralment paralitzar l’obra fins que no se li done solució al sobrecost. És a dir, “vaga empresarial” o incompliment de contracte, amb les consegüents molèsties per al veïns del barri i per al trànsit de la ciutat. El govern local del PP   no solament no penalitza l’empresa per aquesta forma d’actuar tan irregular sinó que tolera que introduïsca modificacions en el projecte original sense autorització prèvia, i li accepta un sobrecost de més de 450.000 euros, que li serà compensat permetent-li la construcció de més 49 places d’aparcament més de les previstes (també construïdes sense autorització prèvia municipal). És a dir, quan el tema passa per Comissió, ja està tot fet, sense cap aprovació prèvia municipal.

Atenció: el sobrecost que reconeix l’Ajuntament ve donat solament per un motiu, l’augment del nivell freàtic segons els informes que presenta la Generala, cosa que obliga a reforçar els murs i les pantalles. Però ja vam advertir que eixos informes estan fets en els anys més secs de la dècada (!!!). Aleshores? Com puja el nivell freàtic en un any sec?.

Malgrat aquesta manera d’actuar, la Generala no solament no és penalitzada ni castigada per incompliment de contracte a no treballar mai més a Alcoi, sinó que encara la “premien” (per compensar-la?) en atorgar-li a Alcoi més projectes de gran volum econòmic.

B) L’adequació del CENTRE MAJORS DE LA ZONA ALTA ha costat l’actuació més de 600.000 euros per a adequar una estructura que està feta ja: no s’han de fer per tant ni fonaments, ni forjats, ni parets mestres, ni sostres.  Personalment dubte que el cost real haja estat de més de 100 milions de les antigues pessetes. (I pel que diu la premsa, encara no n’han tingut prou per al mobiliari!). Açò al marge que per als majors, hi ha llocs buits, més barats i accessibles, al Camí 40.

C) La rehabilitació de la CASA DE GIL-ALBERT es va adjudicar per 570.000 euros, i també la casa estava ja feta. Segons informa l’alcalde Sedano, presumint d’actuacions de la Generalitat a Alcoi, ha costat al final 725.000 (altra vegada sobrecost!, diuen que per al jardí) i 177.000 l’ermita, que també estava ja feta (no l’han feta tota nova de trinca). Empreses locals segurament hagueren fet tots dos projectes per molt menys diners. Personalment dubte que passar el “rotovator” pel jardí i fer un petit safareig coste més de 20 milions de pessetes, i el mateix cal dir de l’ermita (que també hi existia).

D) ALTRES PROJECTES. A més dels esmentats, també la Generala és responsable del manteniment dels grans parcs i jardins per més de 200.000 euros anuals –que el ciutadà jutge com estan–, de la darrera urbanització del Passeig del Viaducte per poc menys de 600.000 euros, i ara se li ha adjudicat la rehabilitació de l’edifici de “los Pobres”, dins el projecte de la “Llum de les Imatges”.

Què té la Generala, que s’ho emporta quasi tot, malgrat el que hem dit? Per a un ciutadà del carrer, aquesta actuació del PP  amb la Generala és incomprensible si no hi ha unes altres compensacions, que ignorem.

P.D.- Ara diu l’empresa que la Uixola és una roina. D’ella va ser el projecte i el pressupost (que li han admès modificar-los tots dos). En tot cas, s’ho va quedar “a su riesgo y ventura”, com diu la legislació. És inadmissible que les empreses es queden els beneficis i “socialitzen” les pèrdues.

 

Francesc-X. Blay.

Regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi