Paco Blay: “Fa la impressió que el govern de Sedano vol afavorir a Subús en detriment de l’actual concessionari, que està desenvolupant la seua tasca a satisfacció dels usuaris/estudiants. I a més a més l’actual concessionària és una empresa alcoiana; Subús no”.

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha denunciat el que considera pot ser un comportament irregular del govern local del PP al no convocar el concurs públic per la concessió del transport universitari per tal d’adjudicar-lo directament (de forma provisional) a l’empresa Subús, la qual acabaria tenint així el monopoli de tot el transport públic d’Alcoi. “I ja sabem com acaben els monopolis: pujant els preus i donant un servei pitjor, i més si tenim en compte que Subús està donant un servei a la ciutat cada vegada més car i, segons diuen els mateixos directius de Subús, cada any perden passatgers. Si la gestió del transport universitari ha de ser com el de la ciutat, és evident que no millorarà”.

El representant del BLOC recorda que l’adjudicació directa –provisional- del servei per part del govern local del PP a una altra empresa diferent de la que fins ara desenvolupava el servei pot ser una irregularitat administrativa en no prorrogar provisionalment la concessió a la mateixa empresa que tenia la concessió, com s’ha fet en el cas de la brossa: acabava enguany la concessió i s’ha prorrogat a la mateixa empresa fins que es convoque un nou concurs. “De fet, l’empresa que figura en la Generalitat com a concessionària del transport universitari d’Alcoi és la que fins ara l’ha desenvolupat en els darrers anys. En canvi el govern de Sedano ha prohibit avui estacionar en les parades d’autobús els vehicles de l’empresa concessionària dels darrers anys, amb un clara persecució, ja que els autobusos de turistes o de servei discrecional no ho tenen prohibit”.

Així mateix, que aquesta situació està perjudicant a una empresa alcoiana per a afavorir a una de forastera i, a més a més, entra en contradicció amb la promesa electoral que el PP va fer en el sentit que volia ampliar el servei del transport universitari a Valencia, Gandia o Elche. Segons Blay, “no solament no ha fet res en aquest sentit de facilitar els estudis dels universitari, sinó que ara pot perjudicar fins i tot els estudiants que estan  utilitzant un servei ja consolidat des de fa molts anys i que ha facilitat l’accés als estudis universitaris a centenars d’estudiants alcoians”.

Blay fins i tot alerta d’un altre perill, és el següent: com les subvencions de la Conselleria estan fent-se cada vegada més reduïdes, existeix el perill que el preu del bonobús dels estudiants s’haja de pujar fins cobrir el cost total del servei o, pitjor, que Subús considere que les seus línies regulars ja cobreixen l’itinerari regular Alcoi-Alacant i per tant substituesca el servei directe a la Universitat per la línia regular, que lògicament passa per altres municipis i per tant endarrerirà el temps del viatge. “I per als estudiants el temps és fonamental, i no poden estar dues hores –o més- d’anada i altres dues de tornada, i més si tenim en compte que molts dies hi ha exàmens, o pràctiques en els departaments, amb horaris molt tancats”.

Acaba la seua nota el regidor del BLOC recordant que se li ha adjudicat directament a una empresa que no és precisament un exemple de bona gestió, almenys pel que fa a la ciutat d’Alcoi, on cada any perd viatgers –segons informa- i demana més subvenció al municipi, de manera de des de que gestiona l’autobús urbà d’Alcoi s’ha triplicat la subvenció i no han introduït encara les millores que venen prometent: bitllet electrònic, servei de GPS, etc. “Per tot açò demanarem que ens faciliten còpia del plec de condicions pels quals se li ha concedit a Subús l’adjudicació provisional del transport universitari, per estudiar les condicions i si hi ha algun tracte de favor, com està veient-se que està fent el PP en altres municipis o comarques”.

Paco Blay. Regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.