El BLOC d’Alcoi considera que la gestió del govern local del PP en el tema de transport universitari perjudica els estudiants, és partidista i podria ser il.legal.

Paco Blay: “Tot el procediment d’adjudicació a Subús ha estat irregular, tant  pel procediment com per l’acte d’adjudicació, segons els tècnics municipals, i a més s’ha adjudicat en pitjors condicions per als estudiants de les que ja gaudien, perjudicarà a les famílies més modestes, bàsicament”

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha denunciat el que considera una adjudicació irregular del servei de transport universitari per no seguir els procediments habituals i no tramitar l’expedient d’adjudicació o contractació com és és habitual en la legislació espanyola: mitjançant l’apertura de l’expedient corresponent i amb els informes preceptius. “Res d’açò s’ha fet. Fins i tot es va incloure en la Junta de Govern del dia 10 per despatx extraordinari, ja que no figurava en l’orde del dia, quan la proposta de Subús a l’Ajuntament –que és la que aquest ha aprovat en definitiva- és de principis d’agost i el contracte amb l’actual concessionari acabava, en principi, aquest curs acadèmic.  Es mostra clarament la voluntat d’ocultar fins última hora la decisió, i per això s’ha aprovat de presses i corregudes, però saltant-se el procediment habitual, segurament per afavorir l’empresa adjudicatària. De fet els informes dels tècnics municipals a la nova adjudicació són negatius”.

Blay recorda que el fet és especialment greu perquè a més a més les condicions que va oferir Subús a principis d’agost, i acceptades en principi pel govern del PP, empitjoraven el servei per als estudiants, ja que solament oferia “pas” per la Universitat (per fora), en cap moment es comprometia a entrar dins del “campus” i repartir els estudiants per les escoles i les facultats –de fet encara no entra-, i les parades que ha acceptat el PP dins la ciutat solament recorren el tram Zona Nord Santa Rosa, i no entra pel Centre ni puja  a la zona Alta (de fa poc solament dos autobusos pel matí; cap per la nit).

El regidor observa que “Incloure aquestes parades s’ha produït per l’escàndol que s’ha organitzat, però el govern local no els obliga. La pregunta és ben clara: han de baixar fins Entença els estudiants de la Zona Alta que no agafen els primers autobusos?  Se suposa que hauran de fer ús dels autobusos regulars locals. Però, estaran coordinats? Es considerarà d’alguna menar “transbordament”? Res de tot açò diu ni preveu la proposta aprovada. Més encara: Com tornen els estudiants i les estudiantes a casa  a les 10’30 de la nit, quan ja no n’hi ha servei local d’autobusos? Han de baixar els pares per ells? No tots podran!”.

Hi ha, per altres costat, aspectes legals que deixen en l’aire l’adjudicació a l’empresa Subús, ja que si bé aquesta té la concessió de la Ruta 16 (Alcoi-Alacant) des del 2009, solament té concedida una expedició/viatge d’anada i de tornada, i segons la llei de transports no es pot ampliar o modificar la concessió fins transcorreguts tres anys. “Al nostre criteri hagués estat més ràpid i directe, ja que no hi ha queixes del servei i fa més parades, prorrogar l’actual concessió fins traure el nou plec de condicions i que en públic concurs s’adjudicara al millor postor, com es fa fer abans. Els motius legals que impossibilitaven no prorrogar l’actual servei, adduïts pel regidor Rafa Sanus en la Comissió Informativa, no han estat degudament justificats”.

Per altre costat, Blay desconfia de les propostes de Subús perquè una de les novetats que vol introduir és precisament la que va prometre per al servei d’Alcoi fa cinc anys i que  encara no l’ha imposat: la targeta xip sense contacte. “Si en cinc anys no l’ha posat a Alcoi, que transporta molts més passatgers, com el va a imposar en el de la universitari? I el mateix cal dir del sistema de GPS en els autobusos i les parades, proposades en el mes de gener i encara per enllestir. A més a més l’estudi econòmic que presenta Subús per a fer el transport universitari, encara no vigent, porta la línia del autobús local: inflar xifres per demanar després més compensació econòmica a l’Ajuntament; o pot passar una cosa  pitjor, si Subús obté el monopoli de tot el transport públic d’Alcoi i comarca, podrà pujar els preus i fer passar les línies per altres pobles, allargant així els temps dels viatges i perjudicant els estudiants, sobretot les de famílies més modestes, que ja no trobaran un servei ESPECIAL (directe) a la Universitat  sinó un REGULAR I ORDINARI (indirecte?), com planteja l’informe jurídic encarregat pel govern municipal”.

Paco Blay. Regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *