Veritats sobre el transport universitari.

Des que es va crear, el sistema de transport universitari (STU) ha estat un bon servei per als estudiants d’Alcoi i comarca, ja que constitueix una autèntica oportunitat perquè els nostres joves, sobretot els de famílies més modestes, puguen cursar estudis universitaris. En són centenars, els professionals actuals que l’han utilitzat.

Per contra, la gestió que està fent el govern local del PP (o millor, el tàndem Sedano-Sanus) del STU, en encarregar-lo “a dit” a Subús, fa uns dies, ha perjudicat el mateix servei –als estudiants en definitiva–, i a més ha estat un procés arbitrari, sense garanties legals, manipulat, partidista i sospitós de connivències amb l’empresa adjudicatària.

Per això convé explicar-ho i deixar clares unes quantes coses.

1.- El govern local de Sedano sabia des de fa molt de temps que el contracte amb Masegosa acabava el curs 2009-2010, però no ha fet res per preparar el nou plec de condicions per tal de concedir-lo al millor postor i que continuara prestant-se el servei amb normalitat. Conclusió: “luego” no tenia cap intenció de convocar-lo.

2.- A principis de l’agost, i sense que es convoque cap concurs, el govern local rep una proposta de Subús –molt completa, per cert–  per al STU d’Alcoi: incloïa horaris, preus, parades, previsió de viatgers, estudi econòmic, etc. (Algú li la va demanar?). I el govern del PP (el tàndem Sedano-Sanus) no pren cap iniciativa, aparentement: ni obre expedient per sometre’l a Comissió Informativa i al dictamen dels tècnics municipals, ni accelera el concurs, ni res. I això que l’alcalde Sedano va presumir que no se n’aniria de vacances en agost. Què n’ha fet doncs?

3.-  Malgrat tot açò, a Masegosa, se li remet per part de l’ajuntament a principis de setembre, quan encara està portant els estudiants als exàmens de setembre (per acabar el curs 2009-2010), una nota tot indicant-li els horaris per al curs 2010-2011. Conclusió senzilla: es legítim pensar que tot continuarà igual –provisionalment– fins que es convoque el nou concurs del STU; una mena de pròrroga natural. Però, no ha estat així (veure punt següent); inexplicable descoordinació o mala intenció flagrant.

4.- La Junta de Govern d’Alcoi (JG: alcalde i tinents d’alcalde) del dia 10 de setembre, i sense figurar en l’ordre del dia –segurament per a ocultar la decisió– decideix per sorpresa l’adjudicació provisional a Subús fins el 31 de desembre. Casualment, aquesta adjudicació –a dit, insistim– es fa pràcticament en els mateixos termes (parades, horaris…) que havia proposat Subús a l’agost, no en els que desenvolupava Masegosa. Conclusió evident: ha estat una “conjura”, amb opaca premeditació i “alevosia”, del govern local amb Subús per adjudicar-li directament el STU. Tanmateix, els tècnics municipals adverteixen: aquesta decisió de la JG, sense expedient previ, és nul·la de ple dret.

5.- A més a més, les condicions que el PP aprova a Subús en l’adjudicació són pitjors per als estudiants que les que prestava Masegosa: tenen menys parades (no passen els autobusos ni pel Centre ni per la zona Alta; aquestos dies sols de bon matí), ni entren els autobusos a un “campus”  de grans dimensions i distàncies a repartir els estudiants per les Facultats i Escoles. Conclusió: la gestió del PP, per voler afavorir una empresa més o menys afí,  ha empitjorat el servei del STU.

6.- L’informe jurídic –l’únic fins ara– en què es basa el regidor Sanus per a justificar la “cacicada” és un informe del despatx de Garrigues “fet a mida”: solament per a justificar una decisió ja presa de bestreta. Ni contempla la possibilitat (o impossibilitat)  d’una pròrroga, ni analitza el Reglament de Transports que no permet a Subús ampliar les expedicions que té atorgades per a la seua línia regular, entre altres mancances… Conclusió: solament s’ha volgut disposar d’un servei jurídic més acomodatici, “extern” als tècnics municipals, als quals no se’ls ha demanat fins ara opinió sobre el particular (ni menys als partits de l’oposició); de fet, els informes d’urgència emesos pels funcionaris per a la JG que ho adjudicat, són molt negatius.

7.- El govern local del PP ja fa temps que ve exercint una mena de “persecució” de l’empresa Masegosa llevant-li (o pressionant perquè li lleven) expedicions d’altres col·lectius que acaben, indefectiblement, en mans de Subús, però sense millorar-ne els preus (el CD Alcoyano, la Romeria…). Conclusió: en compte de procurar l’interés general i repartir equitativament la faena a les empreses en temps de crisi, el PP d’Alcoi afavoreix a Subús en detriment d’una empresa local, i propicia la creació d’un monopoli en el transport públic.

8.- Subús és una empresa que, amb l’anuència o la complicitat del tàndem Sedano-Sanus, ha triplicat la despesa municipal per a l’autobús urbà i a més no compleix els seus compromisos (targeta xip, GPS…). Conclusió: la “cacicada” –segurament il·legal– en favor d’una empresa com aquesta, no s’explica si no n’hi ha alguna cosa més (és accionista de Subús el senyor Ortiz, el de la Rosaleda, el Calderón, el Bulevard, Brugal i Gürtel?).

9.- CONCLUSIÓ GENERAL: el govern de Sedano vol desfer-se d’un servei (el STU) que fins ara ha funcionat a satisfacció del usuaris i ha donat oportunitats als joves alcoians, però deixant abans el “negoci” en mans de Subús.

 

Francesc-X. Blay.

Regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *