Rafa Carbonell: “Aquest impuls serviria al mateix temps per a potenciar les nostres activitats artesanals, tan necessitades de suport de tot tipus. Caldria buscar, a més, la implicació de la futura mancomunitat i del cluster de disseny”.  

 

 

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Rafa Carbonell, considera que s’haurien d’impulsar els productes típics que poden ser singulars d’Alcoi i de la comarca, tant els relacionats amb les tradicions festeres (Moros i Cristians, Cavalcada de Reis, Tirisiti, etc.) com els agraris i estacionals. “Al mateix temps serviria per a fomentar la mateixa producció artesanal relacionada amb les qüestions esmentades, tant d’Alcoi com dels pobles de la comarca. En temps de crisi, no podem quedar-nos parats, no podem quedar-nos com estem i hem d’aprofitar totes les nostres possibilitats; qualsevol iniciativa que servisca per a fomentar la producció i l’activitat econòmica, s’ha de potenciar”.

El portaveu del BLOC recorda que aquest impuls podria conjugar-se i relacionar-se amb l’activitat turística, com a oferta als visitants,  tot i que hauria d’anar més enllà, ja que fins i tot podria crear una marca de qualitat pròpia que la identificara i la singularitzara, bé pel seu valor reconegut, bé per simbolitzar una tradició artesanal, festera o estacional abastament coneguda. “Del que es tracta és de crear sinergies, dinàmiques bidireccionals que es retroalimenten: la campanya comercial estimularà la demanda, i aquesta la producció, i de rebot la imaginació”.

Segons Carbonell, “fins i tot es poden crear més productes relacionats amb el nostre patrimoni històric i cultural (filoses de joguet, maquetes modernistes o de torres medievals, pòsters o aquarel·les de façanes de cases i de carrers identificatius d’Alcoi, barrets típics propis, etc.) que no solament puguen ser adquirits pels turistes sinó també pels ciutadans de la zona. Al llarg de tot l’any, a més a més, la nostra comarca oferix productes agraris i estacionals (olis, mels, vins, cosmètics, cistelleria…) que podrien així mateix ser promocionats amb una campanya de màrqueting, més enllà de les nostres fronteres”.

Des del BLOC recorden que ja existix un sector dinàmic en aquesta línia, relacionat bàsicament amb la festa de Moros i Cristians (modistes, artesans del metall i del cuir, ceràmica, etc.); ara, però, es tractaria d’ampliar el mercat i obrir-lo també a més possibles productes i als possibles turistes, amb una bona coordinació comercial. Segons Carbonell, “aquesta línia productiva i comercial podria ser una activitat a impulsar des de la mateixa futura mancomunitat; per la qual cosa, proposa als ajuntaments implicats que adopten mesures per tal d’afavorir aquests sector artesanal: escoles o tallers de formació, facilitats d’apertura de noves iniciatives empresarials, rebaixes de taxes i impostos, etc.”

Acaba la seua nota Carbonell i recorda que “també es podria buscar la implicació efectiva del cluster de disseny, tant per a treballar de la mà de la tradicional industria tèxtil (tot fomentant la fabricació, per exemple, de barrets protectors del sol, objecte cada vegada més demandat arreu del món); com per a innovar i elaborar productes artesanals nous”.

Rafa Carbonell.

Portaveu i candidat del BLOC a l’Alcaldia d’Alcoi.