Rafa Carbonell: “És un magnífic refugi, està molt cèntric, i per als futurs turistes seria un perfecte complement visitar la defensa de la ciutat, amb les torres i les muralles medievals”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Rafa Carbonell, ha proposat que s’aborde la tasca de rehabilitació del refugi de la guerra civil situat per davall del carrer Sant Tomàs perquè els futurs turistes tinguen un element més per a visitar, relacionat amb la defensa de la ciutat.

El portaveu del BLOC considera que les seues característiques el fan molt convenient per tal que no es deixe de costat una obra tant important, tant per a la memòria dels alcoians com pel seu significat històric, social i cultural:

·         Està molt prop de les muralles i les torres medievals, i per tant constitueixen dues formes de defensa de la ciutat en èpoques històriques diferents: muralles i torres per a les èpoques medieval i moderna, i refugi soterrani contra l’aviació, la gran arma mortífera del segle XX. La distància entre totes dues formes és d’un centenar de metres

·         A més a més estan molt cèntriques, i per tant fàcilment visitable per als turistes que vinguen tant a veure les rutes del modernisme o altres centres d’interès com la mateixa “llum de les imatges”.

·         El seu estat és bastant acceptable, raó per la qual la intervenció serà més de netejar-lo i de condicionar-lo que de fer obra  real, que sempre és costosa.

·         És una obra singular, ben interessant des del punt de vista arquitectònic i d’enginyeria, i poques ciutats poden gaudir d’uns elements urbans tant excepcionals.

·         Entraria de ple en les noves tendències de la historiografia contemporània que busca ara, sobretot, els anomenats escenaris o paisatges de guerra, i que des de diverses instàncies europees i valencianes –com el Consell Valencià de Cultura- estan recuperant-se.

Segons Carbonell, “es tracta d’un aspecte del nostre passat que hem de recuperar; i juntament amb el de Cervantes, ja perfectament integrat en la vida urbana, podrien mostrar el que els alcoians hem fet i hem viscut en un passat no molt llunyà. En altres ciutats, ja estan oberts al públic, i a Alcoi, que en tenim uns molt bons exemplars, estem desaprofitant l’oportunitat de rendibilitzar un altre valor turístic, ja que sembla que el govern del Sr. Sedano no els vulga recuperar”.

 

Rafa Carbonell.

Portaveu i candidat del BLOC a l’Alcaldia d’Alcoi.