David Abad: “En aquesta època de crisi, a més de facilitar l’habitatge a joves i grans, pot ser una bona solució perquè l’Ajuntament pose a disposició del projecte els seus solars, el sector de la construcció no pare, i les caixes d’estalvi puguen utilitzar els terrenys que tenen parats”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

El candidat núm. 3 de la llista del BLOC a les pròximes eleccions, David Abad, considera que una manera de facilitar l’habitatge als joves i a les persones majors seria la construcció d’habitatges menuts –sempre més econòmics i més assequibles- que es podrien o bé vendre o llogar amb opció de compra, com ja algun promotor està fent a Alcoi, amb bastant bon resultat.

Segons Abad, es tracta de, per un costat, buscar fórmules per tal que l’activitat constructora no es paralitze i, per l’altra, facilitar l’accés a una vivenda del joves i de persones grans que no necessiten més espai, les quals tindrien tot de la casa més a mà i caminarien molt menys. “Cal recordar que la legislació espanyola actual subvenciona i dóna facilitats fiscals als joves menors de 35 anys que lloguen vivendes, amb la qual cosa es podrien beneficiar d’aquest tipus d’intervencions.”

Per la seua banda, l’Ajuntament podria contribuir a facilitar aquesta activitat constructiva o bé rebaixant l’ICIO -si es tracta d’aquest tipus d’habitatges amb finalitats clarament socials-, o bé mitjançant la posada a disposició dels promotors –a preus més que raonables- els solars dels quals n’és el titular, sobretot en el Centre Històric. “Seria una bona manera de rebaixar el preu final, ja que els costos del solar influïx en el preu final dels habitatges entre un 15 i un 30%, i amb la utilització dels solars de titularitat pública s’evitarien moviments especulatius i es facilitaria l’accés a les vivendes a aquelles persones que ho necessiten. L’actuació de l’IVVSA podria ser en aquest tema, decisiva”.

A més a més, sembla que algunes caixes d’estalvi, que són propietàries de solars o els tenen embargats, s’han plantejat pactar amb promotors la construcció d’habitatges més socials en la línia que s’està indicant. “Amb la qual cosa, segons el candidat del BLOC, podria produir-se una convergència d’interessos que podrien beneficiar tots els sectors: els ciutadans que més ho necessiten, la construcció, les caixes, i l’economia en general, que veuria així una possibilitat real de reactivació”.

Acaba la seua nota David Abad, i recorda que encara està per explotar la possibilitat de construir vivendes menudes exclusivament per a majors, on cal recórrer menys espai i es neteja amb poc esforç; en les quals es tindrien en compte els problemes de mobilitat, es farien les adaptacions escaients, i es reservarien els espais necessaris –planta baixa, per exemple- per a serveis comuns com ara infermeria, menjador, espais de convivència, etc., sempre en col·laboració amb l’administració. En alguns llocs s’està portant a terme amb gran acceptació. “Seria un camí intermedi per a aquest grup de persones -cada vegada més nombrós a Alcoi i que necessitat d’atenció- entre la residència estricta i el domicili propi, ja que els habitatges podrien ser de propietat –que podrien adquirir-se amb les anomenades “hipoteques inverses” o altres fórmules mercantils-, o de lloguer tutelat per l’administració en relació a la capacitat adquisitiva dels seus usuaris”.

David Abad.

Candidat núm.3 del BLOC a les pròximes eleccions municipals