Rafa Carbonell: “Els ciutadans d’Alcoi necessiten una autèntica Oficina PROP, que té moltes més funcions que no les d’una finestra única com la de l’Ajuntament; igual que la tenen municipis com Sogorb, Ontinyent, Sagunt, Gandia, Requena o Vinaròs”

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Rafa Carbonell, ha manifestat la necessitat que Alcoi tinga una oficina PROP al servei del ciutadà, ja que les característiques de l’anomenada finestra única que funciona a l’Ajuntament no fa totes les funcions que una oficina PROP desenvolupa, la qual consistix en una  xarxa d’oficines, distribuïdes geogràficament en el País Valencià, on el ciutadà es pot dirigir a realitzar diferents operacions amb les administracions: sol·licitar informació general sobre els expedients administratius o altres temes d’interès de la Generalitat, iniciar qualsevol expedient administratiu, etc.

El representant del BLOC lamenta que, malgrat que el BLOC ho ha proposat en dues ocasions, al maig del 2004 i al juny del 2008, i ha estat aprovat pel govern del PP, encara no s’ha fet res en aquest sentit, tant important per a agilitzar i facilitar les relacions dels ciutadans amb els administracions.

Des del BLOC recorden que les anomenades Oficines PROP es van crear al 1996, dins del Pla Estratègic per a la Modernització de l’Administració Valenciana (PEMAV), amb el compromís de prestar els següents serveis:

a)     Facilita als ciutadans i ciutadanes informació general sobre qualsevol tràmit o procediment que puga o haja de realitzar-se davant de l’Administració de la Generalitat Valenciana, així com sobre les ofertes d’ocupació pública.

b)     Facilita de forma gratuïta els impresos oficials per a iniciar procediments o realitzar tràmits de manera que estos puguen completar-se en una sola visita.

c)      Informa sobre l’organització, competències, adreça, telèfon, fax i correu electrònic de les unitats administratives de la Generalitat Valenciana això com sobre els horaris d’atenció i registre de documents.

d)     Organitza, a través d’un sistema informatitzat, l’assignació de torns d’atenció tot minimitzant el temps d’espera i garantint la direcció correcta dels ciutadans a qualsevol dels departaments oficials tant autonòmics com municipals, que es troben ubicats a l’oficina.

e)     Facilita al ciutadà, a través del registre municipal instal·lat en la pròpia oficina, la presentació i registre dels documents dirigits a la Generalitat Valenciana, a l’Administració de l’Estat o a l’Ajuntament en què aquella es troba.

f)       Garantix l’existència de zones d’espera còmodes, dotades de mitjans audiovisuals i espais habilitats per a l’ompliment d’impresos, així com de fotocopiadora i telèfon públic.

g)    Facilita informació de forma clara i accessible, amb professionalitat i rigor, en la llengua oficial en què se sol·licite.

És evident que la “finestra única” creada a Alcoi queda bastant allunyada del que es pretenia quan es van crear les oficines PROP: el personal és el mateix de l’Ajuntament -i no específic-, amb la qual cosa s’incrementa notablement la faena dels funcionaris del registre, i seguim sense disposar de local propi ni personal adient per a les funcions indicades. Segons Carbonell, “des del BLOC pensem que, si es vol mantenir la recent creada finestra única de l’Ajuntament, s’hauria de crear almenys una oficina específica PROP en un altre barri, el que tinga més habitants i genere més activitat administrativa, que podria ser o Santa Rosa o Zona Nord, que són els barris de més projecció demogràfica”.

El regidor recorda que des que es van crear el 1996, s’han instal·lat 24 oficines PROP en, a més de les capitals de província, en ciutats com Requena, Vinaròs, Vila-Real, Sagunt, Xàtiva, Ontinyent i altres tantes a Benidorm. Per tant, si mirem el mapa geogràfic de les oficines pot comprovar-se que a les comarques de l’Alcoià-Comtat es necessita almenys una oficina PROP pròpia i específica, en la zona d’interior i que servira per a les nostres comarques, amb la qual cosa el servei als ciutadans i ciutadanes d’Alcoi i de la comarca millorarien notablement. “Si Vinaròs, Requena, Sogorb, Torrevieja i Oriola en tenen, el Sr. Sedano ha d’explicar per quins motius no hi ha encara cap a a Alcoi, malgrat estar aprovat en el ple municipal?”.

 

Rafa Carbonell.

Portaveu i candidat del BLOC a l’Alcaldia d’Alcoi