La política, molt sovint, són mapes. La geopolítica està damunt la taula, ara més que mai. En l’àmbit mundial, amb la globalització i les seues conseqüències; en l’europeu, amb l’estructuració i les actuals crisis continentals; i a l’estat espanyol, amb les tensions centre-perifèria. També en l’àmbit valencià, del qual ara en parlaré.

La geopolítica ha fet que eixe gran passat gloriós d’Alcoi, del qual tots ens sentim ben orgullosos, haja anat perdent força. Si a la ubicació geogràfica d’Alcoi, a l’interior i amb una orografia aïllant –no estem al litoral planet-, li sumem una evolució econòmica general de minva del sector secundari –industrial- a favor del sector terciari –serveis-, el resultat només podia ser el que és: de 1a divisió hem passat a la segona B.

I si a aquest fet, a més, li afegim unes actuacions i unes decisions polítiques, per part tant de l’administració espanyola com de la valenciana, que durant dècades han menystingut i infravalorat la nostra realitat socioeconòmica i el nostre potencial… ¿Qui pot estranyar-se que Alcoi es trobe com està?

Ara bé, tot no ha de ser repartir culpes entre els imponderables i els de fora. Tampoc el nostre Ajuntament sembla que haja estat a l’altura de les circumstàncies. Ni el d’ara -governat pel PP-, ni el d’abans. Els ha faltat una visió estratègica global. No han sabut col·locar Alcoi al centre d’un debat territorial que anara més enllà del propi terme municipal. Ni uns ni altres.

Però, de la mateixa manera que la geopolítica ens ha situat en posicions subalternes, també la geopolítica ens pot ajudar a reeixir de forma esperançadora. D’aquí que, cal definir un nou concepte geopolític que se’ns ajuste i ens ajude a encarar el futur; a començar a guanyar la partida. Alcoi encara té moltes potencialitats i molt de joc per endavant. N’estic convençut.

Propose que els alcoians, col·lectivament, mamprenguem una estratègia geopolítica clara i concisa: fer d’Alcoi el centre i la Capital d’un Eix Interior Valencià, que unisca València i Alacant, en línia recta per l’interior. Alcoi s’hauria de constituir com la gran ciutat valenciana que aprope i vertebre els dos grans pols de València i Alacant, i que reequilibre la dicotomia entre un litoral puixant i un interior minvant.

 Crec que és una gran oportunitat, pot ser l’única, de fer d’Alcoi un protagonista destacat de l’escenari de futur valencià. Ser la Capital de l’interior, estar al centre de l’Eix Interior Valencià, ens pot ajudar a encarar millor el demà.

Amb un sol exemple es pot visualitzar millor el que estic plantejant: el tren. El traçat ferroviari que enllaça València i Alacant, o bé passa actualment per l’Encina (La Manxa), o bé passarà per la costa (Safor-Marines). I cal que passe per l’interior, per Alcoi –amb una Estació Central, per a passatgers i mercaderies- [i també s’haurien de contemplar estacions al Comtat (Cocentaina-Muro), la Foia de Castalla (Ibi) i la Vall d’Albaida (Ontinyent)].

Els beneficis socioeconòmics d’un traçat com el proposat són claríssims: Alcoi, la principal ciutat de l’interior, estaria connectada a la xarxa general ferroviària, i els centres productors (i exportadors) de l’Alcoià, el Comtat, la Foia de Castalla i la Vall d’Albaida, també. Per a mercaderies i passatgers.

I qui diu el tren, diu nous polígons industrials, parcs tecnològics, centres d’investigació, dotacions culturals, esdeveniments esportius, promoció turística, etc. Tot el que puga necessitar un interior valencià, a hores d’ara discriminat i en declivi. Només cal posar Alcoi al centre del mapa, al centre de l’Eix Interior Valencià. Tinc claríssim que és possible revertir l’actual tendència negativa, si es vol. I si es té la suficient amplitud de mires.

Realment es vol? Tots ho volem? Tots els implicats són conscients de la situació límit en què es trobem i tenen eixa amplitud de mires? El BLOC d’Alcoi sí. És una “qüestió d’estat” per a la nostra ciutat, i per això convidem tota la resta de forces que se sumen per a aconseguir eixe objectiu. El BLOC, com sempre, estarà obert de forma responsable a tot. Pel futur d’Alcoi, el que siga! Compteu amb mi, compteu amb el BLOC.

Rafa Carbonell i Armero,

Regidor i Portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi