Paco Blay: “Les ciutats mitjanes valencianes tenen molts problemes que són comuns, i convindria crear algun tipus de cooperació entre elles per tal de fer més eficaç la seua gestió i ajudar-sedavant problemes semblants. Dins l’Arc Mediterrani, aquesta xarxa seria fonamental”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, considera que s’hauria de establir alguns tipus de cooperació institucional i tècnica entre els municipis considerats com a “ciutat mitjana” tant per tenir característiques semblants en quan a població, funció urbanística, cohesió, etc. com problemes pràcticament comuns com són el finançament, la gestió dels serveis bàsics, l’ordenament del territori, etc. “La participació de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies hauria de ser decisiva per tal facilitar les relacions i mitjançant la coordinació de la xarxa. I es podria liderar des d’Alcoi”.

El regidor del BLOC recorda que tot i ser molt debatut entres experts el concepte de ciutat mitjana  sembla que hi ha prou unanimitat en el sentit de considerar ciutat mitjana, en el context europeu, una ciutat de entre 20.000 i 200.000 habitants (com a límits amplis), i que té unes característiques socials i funcionals fortament marcades per les relacions locals: caràcter homogeni de la societat, arrels històriques antigues, funcions d’intermediació entre la gran ciutat i les poblacions rurals, existència d’equipaments de certa qualitat i diversificats gràcies a la funció de capitalitat comarcal, etc. “La xarxa de ciutat mitjanes valencianes pot contribuir a donar-li més cohesió social i econòmica al territori i, alhora, contribuir a un ordenament  en xarxa i, a més a més, sostenible”.

Segons Blay, juntament a aquestes funcions, les ciutats mitjanes tenen problemes semblants, i més en aquests temps de crisi, com el finançament, tant per la caiguda de la recaptació com per haver anat assumint més serveis –el municipi és l’administració més propera al ciutadà-, la gestió correcta de la seua centralitat, la gestió de les cada vegada més nombroses tasques o serveis que la societat demana (brossa, aigües residuals, gestió de residus, benestar social, gestió de centres educatius, programació cultural, manteniment de la ciutat, etc.).

Totes aquestes circumstàncies, segons Blay, fan molt convenient que existesca, al marge de les divisions territorials, una mena de xarxa o sistema de cooperació entre les ciutats mitjanes valencianes, que podrien contribuir a resoldre millor problemes semblants, amb més eficàcia, sostenibilitat i sentit de la col·lectivitat. “Els ciutadans ho agrairien segur, ja que de vegades fa la impressió que la majoria de les ciutats van a la seua, hi ha pocs contactes entre elles i a penes si existeixen mecanismes establerts de cooperació”.

Acaba la seua nota Blay tot recordant que en el tema del corredor o Arc Mediterrani, del qual tant se’n parla darrerament però ningú del PP no fa res al respecte, els experts de la OCDE detecten la possibilitat o perill d’una “fractura” en la zona valenciana. “Raó per la qual és indubtable que una bona xarxa de ciutats mitjanes, perfectament coordinades i amb solucions fruit de la cooperació, pot reduir o eliminar aquest perill de la “fractura valenciana” i contribuir a cohesionar més el territori des del punt de vista del corredor mediterrani”.

Paco Blay.

Regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi