Rafa Carbonell: “Les persones majors tenen els suficients drets acumulats com per meréixer que se’ls pare l’atenció necessària en forma de més de places geriàtriques públiques, d’atenció en especialitats mèdiques, i de pensions dignes”

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

El portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi i candidat a l’alcaldia, Rafa Carbonell, ha denunciat la situació deficient en què es troben a Alcoi les necessitats bàsiques dels nostres majors i proposa que s’intensifiquen les actuacions públiques per tal de respondre als problemes que les persones grans tenen com a més urgents. “Cada vegada hi ha més drames familiars, dels quals l’administració se n’ha de fer càrrec”.

Entre les necessitats que el regidor del BLOC considera que són les fonamentals per a atendre la situació de molts dels nostres majors estan les següents:

1) Augmentar la disponibilitat de suficients places públiques en residències: a Alcoi hi ha llista d’espera perquè en l’Hospital d’Oliver són massa cares. “Les pensions actuals no permeten pagar-se places privades i la necessitat dels nostres majors és irrenunciable. L’Ajuntament ha de procurar atendre, sobretot, eixa necessitat. Per això, des del BLOC proposem estudiar la viabilitat de construir una nova residència pública, en les Aules Verdes de l’antic Miguel Hernández.”

2)  Fomentar les especialitats sanitàries geriàtriques: la majoria dels usuaris del nostre sistema sanitari són persones majors que tenen problemes específics, tant per la seua edat com pel seu procés d’hospitalització, i no n’hi ha prou geriatres ni el sistema ho té en compte per tal d’agilitzar la gestió i millorar-ne l’atenció. “Per això és necessari augmentar les inversions públiques a atendre degudament aquest segment de població, per a la qual cosa des del BLOC proposem que s’habilite o bé un sistema intermedi d’hospitalització per a la seua recuperació després d’alguna intervenció, o bé un nou hospital o centre especialitzat en les malalties característiques d’aquesta edat”.

3)  Augmentar el nombre d’activitats específiques per a la tercera edat: hi ha llistes d’espera per a activitats relacionades amb la tercera edat. “Per tal que la qualitat de vida dels nostres majors siga la millors de les possibles, és prioritari que l’Ajuntament augmente el nombre no sols de les activitats físiques (gimnàstica, exercicis de recuperació i de manteniment…), sinó també dels tallers de tot tipus, necessaris per mantenir qualsevol tipus d’activitat recomanables per a la gent gran (manualitats, pintura, lectoescriptura, habilitats socials, música, teatre…).”

4)  Facilitar una nova tipologia de vivendes menuts en règim de lloguer o de propietat, amb serveis bàsics en el mateix edifici (de restauració, de fisioteràpia, d’infermeria…), amb les condicions bàsiques que demanda la seua situació: ascensor, llocs comú de reunió… Com ja proposàrem al ple del gener passat.

Acaba el seu escrit Carbonell i es reaferma en el dret moral a ser ateses com cal que les persones majors han adquirit després de tota una vida de treball, així com també l’obligació dels poders públics de fer un esforç real i autèntic per resoldre els autèntics problemes de les persones majors, les quals, segons el portaveu del BLOC, constituïxen en l’actualitat més del 15 % de la població, i en cinc anys passaran a ser-ne el 25 %. “Tinguen la pensió que tinguen els nostre majors mereixen la millor atenció possible. I no oblidem que cap d’aquests problemes o necessitats urgents han estat atesos correctament en el nostre municipi: falten places en residència geriàtriques adaptades a les economies febles i les pensions de la majoria, els pocs geriatres que hi ha i els metges de família estan desbordats de faena, els pisos menuts ni estan previstos malgrat haver-se aprovat en Ple a proposta del BLOC, i les llistes d’espera per a les poques activitats que es fan són immenses (de centenars de persones). Per a nosaltres, aquestes necessitats estan per damunt de qualsevol altra i haurien de ser prioritàries”.

 

Rafa Carbonell.

 Portaveu i candidat del BLOC a l’Alcaldia d’Alcoi