Paco Blay: “L’exemple recent del terratrèmol de Japó i la bassa trencada d’Aznalcóllar fan inviable qualsevol activitat productiva en la zona de la Canal”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha recordat que la zona de la Canal és també zona sísmica, i que per tant qualsevol mesura de protecció de l’aqüífer del Molinar que es pretenga construir per a evitar la contaminació de l’aqüífer, com reiteradament afirma  l’alcalde SEdano que es farà, està subjecte sempre a qualsevol moviment sísmic que pot trencar tots els sistemes de protecció que es puguen utilitzar i deixar indefens el manantial del qual beuen el 70% del alcoians.

El regidor del Bloc insisteix que cal aprendre de l’experiència, i “el recent terratrèmol del Japó demostra que en qualsevol moment es pot produir un moviment sísmic inesperat i provocar una catàstrofe. Com que la província d’Alacant és zona sísmica, com ho confirmen tant la història d’Alcoi –encara es recorda el de 1620- com els informes del IGME, és una irresponsabilitat i una temeritat posar qualsevol activitat en la Canal que puga generar algun tipus de contaminació. Hi ha que buscar altres llocs menys perillosos”.

Blay recorda així mateix que cap dels informes que el govern de Sedano exhibeix per a justificar la intervenció en la Canal, ha previst mai l’avinentesa d’un terratrèmol de força suficient que puga trencar les infraestructures que emmagatzemen i/o condueixen aigües negres o contaminades, així com la segura fractura de les capes de margues, que ja estan diaclasades en algun punt, i per tant convertiria l’aqüífer en un esponja de tots els possibles agents contaminants.

Per altre costat, el regidor recorda que en l’estudi de l’empresa EVREN, el més important fins ara i el que serveix per a delimitar el perímetre de protecció de l’aqüífer, preveu una bassa per a arreplegar les aigües negres per bombejar-les a una depuradora que estaria en la part més alta, i les reutilitzaria per al mateix polígon o parc. “Hem de recordar que un tema semblant va suposar la catàstrofe d’Aznalcóllar, on una bassa de productes contaminants, construïda amb tecnologia escandinava –teòricament infalible- va rebentar i va contaminar milers d’hectàrees i el Coto de Doñana. Ací el que tenim en perill és nogensmenys que l’aigua potable dels alcoians i la seua salut”.

Acaba la seua nota Blay afirmant que les persones que volien invertir en la Canal, poden fer-ho igualment en eixe futur polígon comarcal o mancomunat, o fins i tot ho poden fer en el possible parc tecnològic de Rodes i el riu, on poden eixir més de 100.000 metres útils.  “Des del BLOC acceptem una gestió mixta, o cooperació entre el sector públic i el privat, tant en el polígon comarcal com en altres iniciatives d’aquest caire”.

Paco Blay.

 Regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi