Paco Blay: “És important que aquests tres temes –urbanisme, vivenda i patrimoni històric- tan relacionats, estiguen coordinats i gestionats de forma més consensuada i participada”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha informat que proposoran la creació d’un departament  tipus “gerència” a l’Ajuntament que s’encarregaria de gestionar i coordinar aspectes tan importants per la vida de la ciutat com Urbanisme, Vivenda i Patrimoni Històric. “No hem d’oblidar que tots tres camps estan tan relacionats que es fa difícil prendre decisions en un sense que interferesca en el altres. I actualment, en el govern del PP no solament estan separats sinó de vegades els regidors responsables no sempre coneixen les decisions dels altres. Per això volem coordinar-los donant entrada a la participació ciutadana mitjançant una política urbanística de consens. Evitaríem així situacions tan negatives per a la ciutat i els ciutadans com Serelles, la Rosaleda, el Partidor, la necròpolis de El Serpis, etc.”.

El regidor insisteix a més que també Turisme i Cultura hi estan relacionats, raó per la qual considera que seria molt convenient que els departaments esmentats –Urbanisme, Vivenda, Turisme, Cultura i Patrimoni- estiguen coordinats i treballen conjuntament per tal d’assolir una de les finalitats de la gestió municipal: “la correcta gestió de l’urbanisme i l’habitatge de la ciutat, juntament amb la preservació i foment d’aquelles aportacions que ens singularitzen com a comunitat històrica”.

Per a Blay es tracta de què els alcoians “no solament practiquem un urbanisme de consens sinó que a més hem d’assumir, preservar i  mostrar el passat de la faena feta pels nostres avis amb orgull,  i procurant des del present conservar-lo, millorar-lo  i transmetre’l a les futures generacions com a símbol de la nostra identitat, és a dir tot allò que els alcoians hem fet, hem sigut i hem viscut en el passat (i també en el present). Seria la contribució alcoiana, modesta però ben nostra, al patrimoni de la humanitat”.

Segons el regidor del BLOC, a més del tema estricte d’Urbanisme i Vivenda però relacionats entre ells, poden ser objecte d’interès comunitari, entre molts altres temes, el nostre patrimoni natural (tenim dos parcs naturals), l’abundància de jaciments arqueològics de diferents cultures, la singularitat urbanística al llarg de la història, la primerenca industrialització aprofitant els rius, el contrast social dels habitatges (no sols el modernisme), el dret consuetudinari al voltant de l’agricultura i el treball als masos, la rica documentació de l’arxiu, l’embranzida econòmica i cultural del segle XIX, les dures condicions de vida dels treballadors (visible sobretot en les seus cases, de les quals lamentablement en queda ben poc), la varietat i riquesa dels paisatges urbans, la riquesa del llenguatge autòcton, etc.

 Tots aquests temes poden justificar abastament la necessitat d’una Gerència d’Urbanisme, Vivenda  i Patrimoni que evite que els interessos urbanístics i constructius estiguen per damunt de  la necessitat de preservar el Patrimoni Històric, i a més coordinaria els altres aspectes també importants: Museu Arqueològic, Museu d’Arqueologia Industrial, Museu d’Art… “La Gerència evidentment donaria entrada a una mena de Consell d’administració (i/o Assessor) on estarien representats tots els col·lectius locals: veïnals, empresarials, educatius, sindicals i cultural. La participació i consens en aquest camps són, per al BLOC, fonamentals”.

Paco Blay.

 Regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi