De totes les regidories o delegacions del nou govern municipal d’Alcoi, pot ser la denominació més rara o estranya és la que encapçala aquest article. Hem d’apressar-nos a aclarir, tanmateix, que és l’antiga coneguda com “Obres i Serveis”. Però amb el canvi de nom li hem volgut donar un altre aire, seguint les darreres tendències en gestió de municipis, tot i mantenir substancialment les mateixes competències i funcions. Per això la nova denominació, que tot seguit expliquem i justifiquem.

“Obres i serveis” fa referència a les tasques que en aquests temes desenvolupen els departaments corresponents de l’ajuntament; però al nostre criteri queden formulades potser de forma massa genèrica i esquerpa, distanciadora.  Per això considerem que potser siga més adient definir l’espai sobre el qual actuen (els espais públics) i la finalitat fonamental del departament (la qualitat urbana).

Espais Comuns. És l’equivalent al que tothom anomena “espais públics”. Però en les darreres jornades sobre el procés de participació a la Zona Nord sobre la plaça d’Al-Azraq, un grup d’urbanistes bascs preferien anomenar als espais públics “espais comuns i consensuats”, i ho justificaven tot afirmant que amb aquesta denominació es traspuava més participació en la vida de la ciutat, més dinamisme dels veïns, més corresponsabilitat. Els “espais comuns” es converteixen així en llocs trobada per a tots, espais propis d’encontre dels ciutadans. Des del BLOC hem acceptat aquests matisos, que ens agradaven molt més que el genèric de “Vies públiques” que alguns municipis utilitzen.

Qualitat urbana. Aquest l’objectiu de tota la tasca a portar a terme pels departaments responsables de les tradicionals “obres i serveis”: deixar la ciutat en condicions per a què els seus habitants troben la suficient qualitat urbana que els permeta viure a gust, amb comoditat, i amb totes les instal·lacions, infraestructures i mobiliari urbà quasi en perfecte estat de revista. L’objectiu és que el ciutadà estiga satisfet i orgullós del seu poble. Tot i ser la tasca més gris i desconeguda de les que un ajuntament desenvolupa, en realitat està  a la base de la imatge que una ciutat projecta i mostra als seus veïns i visitants: carrers i voreres sense desperfectes visibles, una bona xarxa de clavegueram, petites reformes que milloren la ciutat, els cantons accessibles als ciutadans amb mobilitat reduïda, les faroles i els bancs sempre operatius, etc.

En definitiva, una regidoria –la de “Espais Comuns i Qualitat urbana”-  de la qual depèn en gran part el benestar i la qualitat de vida dels ciutadans, almenys en els seus aspectes materials, immediats i visibles. Per tots aquests motius, demanem la col·laboració ciutadana, responsable i assenyada, per tal de mantenir en les millors condicions tots aquells elements i espais comuns que són patrimoni de tots, que costen molts diners de mantenir, i que, en els temps que corren de recursos més aviat escassos, hem de cuidar i mantenir entre tots. La nova denominació pretén, en darrer terme, obtenir aquesta bidireccionalitat i complicitat amb els usuaris de la ciutat, perquè se senten compromesos i solidaris amb el patrimoni de tots. I a poc a poc, i amb la paciència i col·laboració de tots, anirem millorant la ciutat.

 

Francesc-X. Blay.

Regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi