Havia presidit els principals actes locals des del segle XVI fins a 1839

L’Ajuntament d’Alcoi recupera durant les properes Festes de Moros i Cristians l’ensenya local, la Bandera Gran de Sant Jordi, per presidir els actes solemnes de la nostra localitat. Les processons del Dia de Sant Jordi, 23 d’abril, seran acompanyades per aquesta ensenya, recuperant així l’ús que els alcoians li van donar a l’estendart local des del segle XVI fins al 1839, quan va deixar de presidir els principals actes.

La Regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi Anna Serrano ha explicat que “gràcies a la feina de documentació de l’estudiós Josep Tormo Colomina hem conegut la història de la bandera d’Alcoi, una de les més antigues i documentades de la Comunitat Valenciana. Al llarg de segles, la senyera d’Alcoi ha presidit els actes més importants, i després d’haver-se perdut aquesta pràctica, ens és molt grat anunciar que recuperem una tradició centenària de la nostra ciutat”.

 

 

La Regidora ha volgut recordar que el Ple de l’Ajuntament d’Alcoi oficialitzava l’any 2005 la bandera local, mentre que la Conselleria de Presidència de la Generalitat Valenciana aprovava definitivament el 2009 la oficialitat de la Bandera Gran de Sant Jordi: “Després d’haver-se formalitzat l’oficialització, creiem que és una bona oportunitat per recuperar l’ús solemne de la bandera de tots els alcoians en els actes més emblemàtics de la ciutat”, ha assenyalat Serrano.

Algunes dades tècniques

Descripció: La bandera consisteix a quatre barres roges en sentit horitzontal sobre fons groc i al centre les armes reials i les primitives de la vila amb la figura de Sant Jordi i la corona reial timbrant tot el conjunt.

Descripció dels escuts:

Escut de Sant Jordi: En camper d’atzur la imatge de Sant Jordi amb armadura d’argent sobre un cavall blanc, el drac d’or.

Escut de la vila: En camper d’argent una porta de muralla del seu color sumada d’una creu de gules i atalussada d’un terreny de sinople vorejat per dos rius que conflueixen a la punta. La porta i els rius acostats de dues serres muntanyoses de llur color; camp d’atzur amb un cairó de quatre pals de gules sobre or acompanyat a sota per un vol d’argent.

 

(Informació facilitada pel Servei de Premsa del Govern d’Alcoi)