Article d’opinió de Francesc-X. Blay, Regidor de l’Ajuntament d’Alcoi

Que l’estat de la ciutat és millorable no és cap secret. Com en els domicilis particulars, sempre hi ha coses a arreglar, deficiències a cobrir i desperfectes a reparar. Però no crec que siga el PP, partit que ha governat la ciutat durant onze anys, qui més pot criticar precisament aquest aspecte. L’“herència” que ens ha deixat, en forma de problemes i de deficiències sense resoldre, en qüestions tan importants per a la qualitat urbana, la podem quantificar en prop d’un milió d’euros.

Fem un repàs solament dels problemes més urgents que necessiten una intervenció i que el PP no va portar a terme: el clavegueram del carrer del Tossal, les reparacions del carrer de Donya Amàlia, el clavegueram del carrer de Sant Pancraç, un bon grapat d’albellons que no funcionen, el drenatge del final del carrer de Teresa Jornet, els abocaments al Barranquet de Soler… Com afirma la dita popular, “sempre parla qui més ha de callar”; o com fa aquesta altra, “el peix mor per la boca”.

 

 

 

Però l’“herència” de l’anterior govern del PP és també en forma de gestió econòmica: senzillament ens han deixat l’Ajuntament fet un desastre, amb un dèficit tan brutal que resulta impossible, almenys de moment, subscriure cap préstec, ni xicotet ni gran. Per aquesta raó encara no s’ha pogut abordar cap tipus d’actuació en la solsida del carrer Calderón: ni hi ha partida –i per tant no es pot contractar-, ni es pot sol·licitar un préstec per a aquesta actuació, perquè legalment no es pot, ja que el PP ha deixat les arques municipals al límit. Per això s’ha demanat tant a la companyia d’assegurances com a la Conselleria respectiva que se’n facen càrrec. I si no es pot aconseguir finançament per aquest via, ho haurà d’abordar el Municipi, però fins que no estiguen aprovats els pressupostos no es pot licitar l’obra (demanem disculpes als usuaris que se senten perjudicats:ens agradaria poder agilitar l’Administració i ho farem, si ens deixen).

Es queixen també els senyors del PP perquè aquest govern de progrés no ha fet res amb els problemes del pont d’accés al polígon Santiago Payá. Si haguera llegit els diaris tindria complida informació del que ha passat i de les mesures que s’han pres tant per a donar entrada i eixida al polígon, i que l’activitat no es paralitzara, com per a buscar solucions i alternatives: contactes amb la Conselleria licitadora i l’empresa constructora, reunions amb els empresaris, encàrrec a tècnics que ens facen un diagnòstic més acurat, propostes alternatives, etc. Però si és que els diaris no el llegeixen o no li sembla suficient informació, tenien un altre camí: que m’ho hagueren preguntat personalment i els haguera donat complida informació de tots els detalls.

De tota manera, i per acabar, he de recordar que aquest pont el va construir el PP al 2004. Cal suposar, per tant, que coneixen molt bé el projecte des del principi i els problemes que va tenir –i té encara- l’accés al polígon. Confiem que, donada la importància de la qüestió del pont del Santiago Payá, en els propers dies, el PP comence a fer, per fi, una oposició responsable i estiguen al costat del govern per enllestir la millor solució per a tots.

 

Francesc X. Blay

Regidor d’Espais Comuns i Qualitat Urbana