No se m’ocorre altre títol per a definir el que està passant amb la UTE que es quedarà la redacció del PGOU d’Alcoi. No tinc res a dir de la professionalitat i competència dels nous tècnics: alts càrrecs autonòmics d’urbanisme durant l’etapa socialista, uns; i antics col·laboradors del govern d’Alcoi en l’etapa del PP, altres. Tampoc no vull entrar en si açò és la prova del pacte PP-PSOE, al qual fem tanta nosa els partits que podem –i volem- trencar el bipartidisme; és un tema que deixe per a una altra ocasió, tot i ser-ne gran part del problema. La qüestió que ara vull plantejar és una altra més senzilla: els socialistes, o qui siga, sí que poden treballar a Alcoi? I els del BLOC-Compromís no?

Vull recordar als lectors la forma tan injusta com van tractar els regidors del PSOE-EU –aleshores socis de govern– i algun mitjà de comunicació a Anna Serrano, ex-regidora de Cultura, i de rebot al BLOC-Compromís, per la concessió de la gestió tècnica del Teatre Calderón. Acusacions de connivència, de favoritisme i de no sé quantes coses més. I la campanya, que acabà amb la ruptura del govern per part del PSOEU, es va muntar pel fet que un professional de la comunicació contractat per la UTE concessionària (no per la regidora) estava relacionat amb el BLOC, negant així clarament el dret constitucional a treballar a una persona per les seues afinitats ideològiques sense tenir en compte la seua capacitació tècnica.

Ara la situació és molt més important i greu, perquè d’aquesta decisió de la redacció del PGOU dependrà el futur urbà de la ciutat i, en gran part, la seua viabilitat econòmica. I en un tema tan important, sembla que ningú no es planteja dir res. La concessió del teatre Calderón, en canvi, malgrat ser només per dos anys, i solament per a la gestió tècnica d’un edifici, ja que la programació cultural retornava a l’Ajuntament, va ser objecte de manipulació política. Però fa la impressió que si unes decisions les prenen uns, són correctes, i si les mateixes les prenen altres són absolutament rebutjables.
 
Tots els gats tenen quatre potes. I si per a alguns el tema de la concessió de la redacció del PGOU no en té tres –segurament tenen raó–, perquè volen minimitzar l’evident (i escandalosa?) coincidència política, tampoc no en tenia la concessió del Calderón. I en canvi els mateixos que ara s’han afanyat a procurar reduir l’impacte cridaner de la notícia dels nous redactors del PGOU, deixaren entreveure en el tema del Calderón que el gat en tenia almenys cinc, de potes, i no van voler “veriuar” i contrastar de debò la informació. I el resultat, mesos després, és ben clar: tot ha estat fum, la concessió del teatre Calderón va estar correcta, com ha confirmat en un Ple la regidora de Règim Jurídic. És a dir, que no hi va haver irregularitats, ni il·legalitats, ni favoritismes. Aleshores…? Els que van dir fa tres mesos allò de la “dona del Cèsar…”, ara, incomprensiblement, callen. En fi.
 
Es va fer molt de mal, i de forma irresponsable, injusta i injustificada. Espere ara, dels que van muntar la campanya contra el BLOC-Compromís (polítics, internautes i alguns periodistes sobretot), que tinguen la professionalitat i sinceritat adients per a reconèixer públicament la injustícia de les seues afirmacions. O en tot cas, si consideren que van actuar correctament “crucificant” el BLOC-Compromís –alguns encara hi continuen–, ara estan obligats a aplicar el mateix criteri, i per tant els pertoca indignar-se i fer-se els escandalitzats en proporció als fets.
 
Altrament seguiré pensant que la llei de l’embut encara es conserva entre persones que volen presumir de justes, equànimes i honestes. El comportament ètic i moral val per a sempre, no solament quan convé. Ningú no té l’autoritat moral per a decidir què està be i què està malament. No ens queixem, doncs, de com van les coses, ni de la dolenta imatge de la vida pública que propicien algunes institucions o mitjans.

P.D.. Què opina EU de tot açò?
 

Francesc-X. Blay.
 
 Regidor del BLOC-Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi