Autobús i Tuasa, això ho pague jo!

 En 2009, en ple mes d’agost i per la via d’urgència, el govern del PP va presentar per a la seua aprovació una modificació de la fórmula econòmica del contracte de transport urbà, juntament amb altres mesures.

Una fórmula que ha dut l’Ajuntament d’Alcoi a la ruïna econòmica en l’autobús urbà: Des de 2009 fins a 2012 el cost anual del servei ha pujat quasi el 30%, vora 400.000 €, per culpa d’eixe model econòmic de contracte que ara el PSOE i EU volien prorrogar divendres passat. Tenim un servei que costa 2,1 milions d’euros anuals i “subiendo”. Totalment insostenible. Sobretot si tenim en compte que l’any 2000, quan Josep Sanus governant amb EU privatitzen el servei, costava 670.000 €. (recordem que aquest tema, juntament amb la privatització de l’aigua, va ser objecte de ruptura entre PSOE i EU i va propiciar l’entrada del PP) .

L’acord de 2009 es podia dir que era “leonino” per a l’Ajuntament, i així ho vam manifestar tots els grups de l’oposició d’aquell moment (PSOE, Bloc i EU). Tot eren beneficis per a l’empresa i no es preveia cap mesura de control per a l’Ajuntament.

De fet, els informes tècnics en 2009 deien:

–    “Destacando las dificultades que existen en establecer controles y comprobaciones que verifiquen la realidad de los ingresos declarados, tanto los provenientes de la venta de billetes como el resto (publicidad autobuses y marquesinas, ingresos financieros, etc.)”

L’1 de gener de 2013 acabava eixe contracte-programa de 2009, per fi! I des de Compromís esperàvem amb molt d’interés que les negociacions del govern amb Subús corregiren aquest desficaci. Que sapiem, entre gener i setembre d’enguany, no hi ha cap moviment en aquest sentit: solament es parla de retocar les línies, no de revisar el contracte.

De fet, a finals de juliol el regidor Jordi Martínez ens va presentar quatre fulls amb els nous itineraris de les línies, i la nostra resposta va ser:

Hem estat revisant la documentació que em vas passar sobre la situació actual del Servei Urbà d’Autobusos i les previsions per a un futur pròxim. En principi ens sembla raonable, tot i que caldrà tancar molt bé el contracte amb l’empresa. Per tant, esperem veure els detalls del contracte…

O siga, que en Compromís des de sempre hem tingut clar que el que era important no eren tant les retallades o modificacions en el servei com la part econòmica del contracte. Però no és fins dijous 16 d’octubre, de matí —dia i mig abans del Ple—, quan ens assabentem que el que volia aprovar-se en el Ple eren les modificacions dels trajectes, però: “…manteniendo la fórmula de cálculo vigente de la subvención del contrato…”, sense cap matís que aclarira que seria provisional per uns mesos, tal com afirma el govern.

Per a nosaltres aquesta proposta és inacceptable. Estaríem comentent la mateixa barbaritat del PP en 2009: donar-li les claus de les arques municipals a l’empresa concessionària perquè obriga la caixa i agafe els diners que vulga. Sobretot perquè ara també els tècnics han fet algunes observacions que cal tenir ben presents:

–    no nos es posible realizar el cálculo [km/any] con los datos de que disponemos. (…) tampoco aquí [costos generals] nos es posible adverar los datos que nos facilitó la empresa  (…) Aquí sucede lo mismo [amortitzacions i actius fixes]. Se trata de cantidades facilitadas por la empresa”.

–    “El mantenimiento de esta fórmula de revisión, además de ser de difícil entendimiento, no resulta comprobable por basarse en datos que sólo la empresa conoce”

Per això divendres vam demanar que la proposta del govern sobre la reforma de l’autobús es quedara damunt la taula. Motiu? Perquè el procés ha estat mal gestionat, tal com ens té acostumats aquest govern, que parla molt de participació i de transparència, però a l’hora de la veritat converteix els grans temes en “xapusses”. A més, des de Compromís vam proposar per a dilluns següent una reunió de tots (tècnics inclosos) per desblocar el tema i tractar de resoldre el problema amb les millors condicions per als ciutadans. La qual cosa demostra que la voluntat de Compromís no era ni fer cap pinça ni blocar res. Si ho haguérem volgut fer, no haguérem presentat cap proposta; haguérem votat no i ja està! Volem que les coses es facen ben fetes. Les acusacions falses del PSOE demostren, una vegada més, com fan una gestió dels assumptes de manera partidista.

El que no entenem des de Compromís és que el govern munte tota una sèrie d’assemblees per barris per als pressupostos participatius, per a decidir en què es gastaran 250.000 € del pressupost i per al transport urbà no es fa res de semblant, quan estem parlant d’una despesa de prop de 2 milions d’euros i que afecta la qualitat del servei de milers de ciutadans/usuaris. I no entenem tampoc el paper silenciós d’EU en un govern capaç de fer tots aquests moviments, combregant amb rodes de molí i votant en contra que el tema es quedara damunt la taula. Ja se sap: qui calla atorga. I això que “participació ciutadana” està en mans d’EU. En tot aquest enrenou, la incoherència d’EU és tal que el seu portaveu només ha parlat per a afirmar que el servei d’autobús ha de tornar a l’Ajuntament. Què espera, doncs, per a dur-ho a terme? Ell és el govern i el primer tinent alcalde: el segundo de a bordo.

Precisament el nostre argument per no haver acceptat d’entrada la proposta del govern és que el tema és suficientment important com per a ser tractat conjuntament amb totes les entitats de la ciutat. I per això exigim que les modificacions de línies estiguen avalades o dictaminades pel Consell Social —que per cert encara no han constituït— on estan representades els distints col·lectius d’Alcoi (veïns, ecologistes, centres educatius, discapacitats, etc.). Això sí que és participació.

Menys paraules i saraus, i més fets. 

David Abad, Portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *