Compromís presenta una moció contra el fracking que serà aprovada per unaminitat en aquest ple

Anna Climent: “La fractura hidràulica és una tècnica molt contaminant que pot provocar terratrèmols i molts municipis estan declarant-se “lliures de fracking” perquè no es facen prospeccions petroleres amb aquest mètode. Alcoi ho aprovarà en el Ple de hui per unanimitat”.

Molts experts van pronosticar fa temps que cap a l’any 2010 s’havia arribat al cim del petroli barat i a partir de llavors només quedarien recursos en llocs amb gran dificultat d’extracció. Una de les tècniques per a extraure aquests hidrocarburs s’anomena fractura hidràulica o fracking que consisteix a fer pous a gran profunditat i després fer factures horitzontals del terreny susceptible de contindre petroli o gas natural gràcies a detonacions, injeccions d’aigua i arena a gran pressió i a la incorporació d’un còctel químic de més de 400 substàncies (algunes reconegudament tòxiques) per a poder extraure’n els hidrocarburs.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

A més del problema de contaminació del terreny, de les aigües i de l’atmosfera (molts dels químics són volàtils) també hi ha altres perills, com ara petits terratrèmols provocats per les explosions i les injeccions a pressió. Aquest tema està d’actual vigència arran de l’inici del funcionament del projecte Castor, un magatzem de gas subterrani (allà on la Shell va extraure petroli als anys 80) a les costes de Vinaròs. La injecció d’aquest gas ha provocat més de 400 microsismes un dels quals de magnitud 4’2 en l’escala de Richter. Aquest fet ha generat un rebuig frontal a les tècniques com el fracking i molts municipis estan aprovant mocions per a declarar-se “municipis lliures de fracking”.

Segons la regidora de Compromís: “Nosaltres hem presentat en la sessió plenària de hui dilluns una moció contra el fracking, que ha estat acceptada per tots els grups del govern i l’oposició, i que per tant passarà pel Ple com a declaració institucional. En principi, cap empresa no ha sol·licitat a Alcoi fer estudis per a esbrinar la riquesa en hidrocarburs del subsòl, però a les comarques de Castelló sí, i com a mostra de solidaritat, i per si de cas se’n presentara alguna sol·licitud, nombrosos municipis, entre ells el nostre, ja estan adherint-se a la lluita contra el fracking”.

De fet, aquesta tècnica està molt estesa als EUA des de fa una dècada i allí ha suscitat una forta oposició fins al punt que artistes com ara Lady Gaga, Yoko Ono, Paul McCartney o Susan Sarandon han iniciat una campanya contra el fracking. En canvi, molts països d’Europa han declarat moratòries o han prohibit directament la fractura hidràulica; és el cas de França, Bulgària, Irlanda, Romania, molts estats alemanys, etc. De fet, després de manifestacions multitudinàries, en 2012 es va declarar el 22 de setembre Dia Internacional contra el Fracking.

Anna Climent ha declarat que: “El que és més greu d’aquesta situació és que en lloc d’aprofitar la fi del petroli barat com un revulsiu per a impulsar tecnologies més netes —com per exemple la generació d’hidrogen— es vulga perpetuar un sistema amb combustibles fòssils que ens ha portat a la crisi ambiental que tenim ara. El fracking és una tècnica cara, contaminant i perillosa, i no aporta cap benefici”.

Per últim —declara la regidora de Compromís— convé recordar que el model dels combustibles fòssils està perpetuat per empreses amb una capacitat d’exercir una pressió enorme; el projecte Castor, per exemple, costa 1.300 milions d’euros i conté una clàusula abusiva, que diu que en cas de demostrar-se que els terratrèmols han sigut provocats per les seues injeccions de gas, si se’ls paralitza l’activitat, el govern haurà d’indemnitzar-los. Això és actuar amb una impunitat vergonyosa”.

Des de Compromís ens congratulem que a Alcoi s’aprove la moció per unanimitat, la qual cosa dóna a entendre que la sensibilitat ambiental de tots els grups és molt favorable “—conclou Climent.

Anna Climent i Montllor, regidora del BLOC-Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *