COMPROMÍS lamenta que la majoria del Consell Econòmic i Social no vulga que les sessions plenàries siguen obertes al públic‏

Paco Blay: “És una llàstima, perquè es pot donar una dolenta i falsa impressió prohibint que el públic puga assistir a les sessions plenàries, com ho fan als Plens de l’Ajuntament”.

A proposta del sindicat CCOO, ahir es va rectificar la proposta de Reglament intern per al funcionament del Consell Econòmic i Social (CES) d’Alcoi perquè les sessions plenàries no siguen obertes al públic —les reunions de treball  ja se suposa que són tancades. Tot i que la proposta inicial era que pogueren ser públiques, encara que se sol·licitava que ho autoritzara el president (l’alcalde) i que si algun tema era especialment delicat podia declarar-se el debat com a “reservat”, la majoria dels consellers hi votaren en contra. Literalment l’art. 5, que ara queda suprimit, deia:

“Las sesiones plenarias del Consejo son públicas. No obstante, para asistir a cualquiera de ellas se requerirá la autorización expresa del Presidente.

Por decisión del Pleno, a propuesta de la Comisión Permanente o de quien haya solicitado el dictamen, determinados debates podrán ser declarados reservados”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

 

Doncs bé, malgrat aquestes restriccions inicials al caràcter de “públic” de les sessions plenàries, com són les del Consell Rector de la Font Roja o les dels Plens dels Ajuntaments, la proposta de CCOO de suprimir aquest article va prosperar amb la majoria de vots. “El més curiós de tot és que van votar a favor de suprimir l’article els representants del govern i els del grups  sindical i empresarial”.

Blay apunta que, “a pesar de la insistència de Compromís en la qualitat democràtica del funcionament d’una institució pública com era el CES, que la transparència en els temps que corren era fonamental,  i que no hi havia res a amagar en els debats —amb la qual estaven tots d’acord— i que res no impedia expressar-nos lliurement, els consellers es van mantenir en la seua actitud d’impedir que el públic poguera assistir als debats”.

El regidor insisteix que va recordar que calia distingir entre l’assistència del públic i altra la seua possible participació en els debats, i que per tant aquesta darrera circumstància podia consensuar-se impedint –o restringint o regulant– que pogueren fer preguntes o interpel·lacions, si aquest era el temor dels consellers; però que era molt fort impedir l’assistència dles ciutadans a les sessions plenàries d’un organisme de caràcter públic on s’han de debatre i dictaminar temes importants d’interès general, com el PGOU, les ordenances fiscals, els Pressuposts, Alcoinnova, plans estratègics, etc. “Però la majoria dels consellers no hi van voler distingir les dues situacions: incomprensiblement, tot serà a porta tancada”.

Paco Blay, regidor del BLOC-Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *