Anna Climent: “La sal que s’escampa a l’hivern a les carreteres quan neva és contaminant i hem de buscar substituts respectuosos amb el medi ambient.”

La regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi, Anna Climent, ha informat que presentaran al Ple una proposta perquè s’estudie una alternativa a la sal com a anticongelant a les carreteres. Segons ha explicat,  “tot i que a la zona on vivim no és constant la utilització de la sal com a anticongelant perquè no estem sotmesos a baixes temperatures de manera continuada, sí que hem constatat que fa anys, en alguns països (principalment nòrdics), l’han prohibida o restringida, i que fins i tot sancionen amb fortes multes els particulars que l’usen”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací

Per a Climent, la proposta es fa perquè s’ha demostrat que, tot i el baix cost que representa aplicar-la, hi ha d’altres conseqüències negatives que cal analitzar. “Aquestes conseqüències són, d’una banda les econòmiques: els baixos de cotxes, avions i altres vehicles que circulen per pistes congelables així com el ferm d’eixes pistes es veuen greument afectats pel poder corrosiu de la sal. Aquests efectes no són molt visibles a les nostres carreteres, ja que l’ús de la sal es restringeix a uns pocs dies a l’any que és quan hi ha risc de nevades o gelades intenses”.

La regidora informa, així mateix, que la sal també porta conseqüències mediambientals. “Escampar sal pot provocar efectes de salinització en aigües superficials i subterrànies i pot baixar-ne el pH (generant efectes com els de la pluja àcida). Pel que fa a la flora, dificulta la normal absorció de saba bruta (arribant a assecar arbres de les vores de les carreteres) i hi ha fauna especialment sensible a l’augment de la salinitat que se’n veu afectada”.

Per això proposen des de Compromís que s’estudien alternatives per tal d’evitar aquests efectes negatius. Climent informa que “hi ha substituts de la sal que ja comencen a gastar-se en altres països, com ara Àustria, Alemanya o els EUA, que tenen l’inconvenient de ser entre 5 i 20 voltes més cars que la sal, però que són més respectuosos amb el medi ambient. De fet, a Castella-Lleó hi ha un grup d’investigació que està desenvolupant substituts de la sal barats i responsables ambientalment”.

Aquests substituts són per exemple l’acetat càlcic-magnèsic (el més car de tots i el més innocu), restes industrials del sucre (de la canya o remolatxa) i altres menys bondadosos  com l’acetat potàsic, el clorur càlcic o potàsic (mesclat amb arena) o la urea (molt barata, usada en aeroports però amb problemes d’eutrofització de les aigües). “Per aquests motius presentarem una moció en el pròxim Ple, en la qual demanem no solament que l’Ajuntament busque alternatives a l’ús de la sal, sinó també que inste la Diputació, la Conselleria i l’Estat a fer el mateix per a aquelles carreteres que són de la seua competència, que en són la majoria”.

Anna Climent i Montllor, regidora del BLOC-Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi.