24 de gener, una nova promesa incomplida

David Abad, Portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi

 Si alguna cosa ha caracteritzat els valencians és que som “persones de paraula”. Em contava l’altre dia una amiga d’un poble de la Ribera que ells encara venen les taronges dels dos bancals que tenen amb un acord verbal i tancant la mà. No cal res més, la paraula està per damunt de tot.

Però pel que sembla, no tots ho veuen igual. Els partits polítics de sempre, els “del sistema” ens tenen habituats a no complir la seua paraula: Rajoy prometia que no pujaria impostos; Zapatero, que crearia 2 milions de llocs de treball. I a Alcoi patim el mateix mal: fa molts mesos que l’alcalde va prometre que trimestralment donaria compte dels diners que es gasten en publicitat. Però de moment, res de res.

També des de principi de legislatura la Sra. Zamorano està anunciant un Reglament Orgànic Municipal, que ha de regular aspectes com els assessors, les dedicacions exclusives o què passa amb els regidors no adscrits. No oblidem que aquest reglament és obligatori segons l’article 28 de la llei esmentada. I? De moment, sense novetats.

Hui divendres, 24 de gener, els portaveus de l’Ajuntament d’Alcoi hauríem de tindre damunt de la taula un informe del Gabinet Jurídic sobre la proposta de constitució del Consell Social d’Alcoi, tal com va prometre el Sr. Paco Agulló, regidor de Participació Ciutadana. Una proposta que haurien d’haver elaborat els grups polítics i les associacions de veïns, tot basant-se en el document de partida que es va aprovar en el Ple del passat mes de maig. Però hui aquest informe no el tenim ningú. I no és gens estrany: des del 22 de novembre que es va aprovar en Comissió de Governança l’inici de l’expedient de constitució del Consell Social no s’hi ha fet res. Ni el regidor de Participació ni el govern no han mogut un dit per a consensuar cap proposta de Reglament. Un expedient obert fa dos mesos, que tenia un calendari molt clar. Qualsevol entendria que s’haguera retardat per dificultats per a trobar consensos. Però insistic, per desgràcia per a la ciutat, és perquè no s’ha fet res. I no sé si és pitjor no haver-ho fet per falta d’acció o per desinterés!

Recordem que el Consell Social plantejat per Compromís està recollit en la Llei Valenciana 8/2010 de Règim Local. Es tracta d’un consell de consells, on han d’estar representats tots els sectors de la nostra societat: econòmics, socials, culturals i mediambientals (article 32).

La paraula i el compromís d’un polític han de ser ferms. Per dir coses que no has de complir, millor no dir res. El desprestigi de la política i dels polítics té, fonamentalment, el seu origen en aquesta pràctica tan estesa de faltar a la paraula.

Hi ha tics comuns als partits del sistema. Xavi Castillo tenia un gag que ho il·lustrava molt bé: l’ex-alcalde Sedano prometent faena als néts de les iaies.

I aquests dies hem escoltat que el Sr. Francés i la Sra. Zamorano duran a plet els regidors que van aprovar el pàrquing de La Rosaleda perquè paguen per irresponsabilitat. Compte, perquè les hemeroteques són molt sofrides, i això sona a una nova promesa que s’incomplirà.

La llista n’és ben llarga, però… Bé, tot és parlar sense actuar. Així és ben lògic que el govern d’aquesta ciutat tinga falta de credibilitat. I ja se sap, qui enganya amb les coses petites, també enganya amb les grans.

Menys paraules i més fets.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *