Paco Blay: “El deute històric de l’estat amb els valencians, acumulat entre 2002 i 2012, és de 13.500 milions d’euros, xifra que milloraria notablement el benestar dels valencians.” 

El regidor de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha informat que proposaran una moció al Ple perquè la Generalitat reclame a l’estat del deute històric acumulat entre 2002 i 2012 que ha estat avaluat per experts en la matèria en quasi 13.500 milions d’euros. “Amb aquesta quantitat es podrien resoldre molts problemes que els valencians arrosseguem des de fa molts anys: ajudes als dependents, construcció de centres escolars i d’hospitals i/o disminució el deute financer que és molt elevat, etc.”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací. 

Segons el regidor, la situació actual de les arques de la Generalitat valenciana és insostenible. “Malgrat la dificultat de tenir la informació completa, sembla que la Generalitat és la comunitat autònoma més endeutada respecte al PIB (un 29%, quasi 30.000 milions), és líder regional en l’incompliment del dèficit (3,5% del PIB) i gasta anualment un 40% més del que té (15.000 milions en despeses per 10.500 d’¡ngressos)”.

Les conseqüències són clares: es deuen 5.000 milions a proveïdors i es deixa d’invertir en sectors que tenen un interés social evident. “És cert que els 13.500 milions d’euros que es reclamen no resoldrien tot el problema financer de la Generalitat, però ajudaria a reduir el deute, es pagaria als proveïdors —alguns dels quals han hagut de tancar perquè la Generalitat no els paga—, possibilitaria l’atenció a sectors actualment en situació límit —com són els afectat per la dependència— i la construcció de més escoles i hospitals. Per exemple, amb els 13.500 milions de deute es podrien pagar els 5.000 milions dels proveïdors, i encara es podrien construir 400 hospitals i 500 escoles”.

Blay recorda que en el sistema de finançament de les comunitats autònomes, una de les que pitjor parada ix és la valenciana, que està en nivells de renda per sota de la mitjana estatal, però també rep diners per habitant per sota de la mitjana. “Els recursos s’han  de repartir de forma solidària i atenent criteris objectius, d’habitants i territorials; però amb tots, no solament dels valencians amb els altres”.

Paco Blay, regidor de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi