El regidor de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha expressat la seua esperança que aquesta darrera compra del Castell de Barxell siga la que inicie definitivament la recuperació del deteriorat monument. “Malgrat haver passat per tants propietaris, fins ara cap d’ells no ha tingut interés a rehabilitar-lo, encara que es tracta d’un element qualificat com a  BIC (Be d’Interés Cultural), que és el màxim nivell de protecció. Sembla que ara almenys es portarà a cap una intervenció suficient perquè no acabe enfonsat”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

Blay lamenta que no s’haja pogut fer abans aquesta intervenció per part de l’administració, com ell haguera desitjat i ho va intentar, perquè s’haguera pogut portar endavant o bé una mena de taller de rehabilitació, al qual s’havia compromés l’anterior directora general de Patrimoni, o bé des de l’Ajuntament s’haguera pogut buscar finançament en l’anomenat 1% cultural. “D’aquesta manera s’haguera pogut integrar en una ruta turístico-cultural i se li haguera donat un ús públic. Però per a aquesta via calia una cessió temporal de la propietat, que l’anterior propietari mai no va manifestar estar-ne disposat”.

 Ara el responsable serà el nou propietari, que sembla que ha assumit totalment la seua recuperació, almenys en els nivells mínims que exigia l’informe tècnic de la Conselleria. “Ni els responsables de la Conselleria de València ni tampoc l’Ajuntament no tenen res a veure amb la nova gestió del castell, tot i que des de Compromís pensem que potser en el futur seria convenient  signar un conveni amb el nou propietari, tant per a facilitar i ordenar la seua visita com per a fer les excavacions necessàries que fins ara no s’han pogut fer”.

Acaba la seua nota el regidor donant l’enhorabona al nou propietari i recordant que, a pesar que hi ha hagut contínues denúncies del col·lectiu la Carrasca i el CAEHA per l’estat lamentable del castell, ha hagut de ser un particular qui a l’hora de la veritat el salve.

Paco Blay, regidor de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi