Sabina Gregorio: “Cal garantir el tractament mèdic a les persones afectades per l’Hepatits C. No poden anteposar-se els interessos econòmics a la salut”

Compromís va presentar en el Ple de dilluns una moció en defensa de les persones afectades per hepatitis C, per facilitar l’accés als tractaments mèdics de nova generació que necesiten, que finalment es va convertir en declaració institucional perquè tots els partits li van donar suport després del nou preacord establert divendres per la comissió d’experts del Ministeri de Sanitat.

“Estem satisfets perquè si bé és cert que, des de Compromís vam presentar la moció, finalment tots els grups polítics hem acordat demanar al govern de l’Estat i al de la Generalitat que agiliten els tràmits administratius i els acords sobre el finançament del pla d’actuació necessari per a resoldre aquesta situació.”   La regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi ha explicat que l’hepatitis viral és una de les malalties més greus del món. A l’Estat espanyol s’hi fan estimacions de fins a 900.000 pacients d’hepatitis C, 30.000 dels quals es troben en una situació greu. Els tractaments de nova generació, entre ells el sofosbuvir (Sodalvi), han mostrat un altíssim percentatge de curació de la infecció. Estos pacients presenten nombroses complicacions i pateixen un índex de mortalitat molt alt, directament relacionat amb el temps d’evolució de la malaltia. “Per això és tan important evitar retrassos en l’accés als nous medicaments ara que per fi s’ha acceptat per part del ministeri el seu ús en fases més lleus de fibrosi atenent a l’evidència mèdica. No es pot perdre un temps que és vital per a estos pacients.”   Sabina Gregorio declara que: “Tot i que és responsabilitat dels governs central i autonòmic, els ajuntaments tenim la responsabilitat i l’obligació de pressionar la Generalitat i el govern de l’estat perquè generalitze i garantisca la seua dispensació, sense anteposar interessos economicistes als criteris clínics i tècnics establerts pels experts. Les persones han d’estar per damunt de les patents. De moment, hem hagut de vore maniobres dilatòries i restrictives i silenci administratiu que ha provocat un retràs inassumible per a estos pacients. Ara que s’han accepat els nous criteris, esperem que s’acomplisca com cal el protocol de tractament.”   Compromís demana, a més, negociar un acord econòmic just sobre el preu dels medicaments d’última generació i, cas de no arribar a cap acord que garantisca l’interés col·lectiu, iniciar els estudis legals i tràmits per a produir els medicaments genèrics equivalents.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

Sabina Gregorio, Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *