David Abad, Portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi

El pressupost de l’Ajuntament d’Alcoi està prorrogat. El govern del PSOE-EU el volia aprovar en el mes d’abril, sense que hi haguera cap excusa per no haver-ho fet abans. Compromís no vam voler donar-li suport perquè ens semblava irresponsable presentar un pressupost a poques setmanes de les eleccions quan cabia la possibilitat d’un canvi de govern.
El senyor alcalde va criticar Compromís perquè –deia– quedarien sense consignació pressupostària la partida de les subvencions a entitats socials. Vam proposar la solució: una modificació de crèdit pel volum del total de les subvencions. I es va aprovar per unanimitat.
Vist que aquest argument no va funcionar, PSOE-EU en gastaren un altre: quedarien “penjades” no-sé-quantes partides d’inversions. També li vam donar la solució: si el PSOE i EU continuaven governant, i donat que estaven disposats a aprovar-lo en abril, que l’aprovaren en el mateix mes de juny, de manera que podria ser el primer acte de Ple que fera la nova Corporació.
El resultat de les eleccions ha estat així: el PSOE, el partit més votat, està disposat a governar en minoria; Guanyar te tres regidors d’EU, un d’ells l’antiga portaveu que estava disposada a votar favorablement el pressupost; i el senyor Sedano (ara cap de Ciutadans) sempre donava suport, com a no adscrit (altres diuen trànsfuga), a totes les propostes del PSOE, a saber per quins motius. La conclusió és molt clara: el nou govern ho té tot a favor. Què impedeix que no s’aprove de forma immediata el pressupost per al 2015?
I fem la pregunta perquè ens ha estranyat molt que l’alcalde Francés haja declarat que seguirà amb el pressupost prorrogat. Per quins motius? No era tan important aprovar-lo el més prompte possible per a no-sé-quantes partides d’inversions? És que ja no fan falta eixes partides? O és que simplement era mentida que es quedarien alguns projectes sense inversions? Aleshores? Sembla el seu objectiu era solament tirar “brossa” sobre Compromís perquè mostràrem una actitud responsable i, a més a més, li donàrem solució a tots els aparents obstacles que el govern PSOE-EU plantejava.
Malament comencem la legislatura amb una mentida tan grossa d’entrada. Serà aquesta la tònica dels propers quatre anys? Si era tan dolent prorrogar el pressupost, i era tan bo per al poble aprovar-lo, per què no l’aprova ara mateix i prefereix en canvi mantenir una situació que l’alcalde va qualificar de dolenta, atribuint a Compromís la responsabilitat de tots els mals del poble? Donarà explicació d’aquest canvi de criteri sobre els pressuposts?
Un alcalde no hauria de fer política tan partidista, almenys en temes tan importants. Se li suposa que és l’alcalde de tots i ha de tractar d’integrar a tots. No oblidem que, en qualsevol cas, està en minoria i el poble està representat per totes les forces polítiques, no solament pels que l’han votat a ell. I “entre tots”, hem de “tirar endavant”. Des de Compromís estem disposats a col•laborar de forma responsable –és la nostra “marca”-, però sempre que trobem en el govern una actitud generosa, constructiva, integradora i pensant en Alcoi i no en el seu propi partit.