Dins de les novetats de l’inici de curs, el Conseller d’Educació, Cultura, Esports i Innovació, Vicent Marzà ha proposat un projecte experimental per estendre l’educació gratuïta en el primer cicle d’Educació Infantil, de 0 a 3 anys. El govern municipal d’Alcoi i els col·legis de El Romeral i Miguel Hernández han acceptat participar en el projecte pilot que permetrà universalitzar l’educació pública amb els xiquets de dos anys.

David Abad, Portaveu de Compromís Alcoi, arribat a este punt, sol·licitarà al govern municipal que s’homogeneïtzen les taxes de les escoletes municipals amb les de les noves unitats en els 2 anys. En les noves unitats al Romeral i a Miguel Hernández se seguiran els criteris de l’Escoleta del Partidor, també de la Generalitat, on només es paga el menjador. A les escoletes municipals la taxa és fixa i creiem que deuria d’unificar criteris entre totes.”

Abad manifesta la seua preocupació en què si no s’equiparen les taxes puga haver un transvasament de xiquets i xiquetes de les escoletes municipals a les noves unitats. “Una mesura, encara que de manera experimental, no ha de perjudicar a les escoletes municipals que tant de prestigi i qualitat tenen.”

Des de Compromís Alcoi insisteixen que és un programa pilot i que serà molt important l’avaluació que d’ell es faça de les sol·licituds de matriculació i, sobretot, acabat el curs per poder tindre criteris de futur, que a Alcoi passaran quasi segur per concertar amb la Generalitat les escoletes municipals.

Finalment Abad acaba manifestant que “la gratuïtat en l’educació de 0 a 3 anys és un primer pas necessari d’un camí a llarg plaç on puguem assolir models de països nòrdics on els pares són lliures d’optar o per dur el xiquet o xiqueta a l’escoleta o per tindre el xiquet o xiqueta a casa rebent una subvenció de l’Estat equivalent al cost que tindria dur-lo a l’escoleta. Seria un model desitjable semblant al que ha creat la Llei de la Dependència i que també requeriria d’una legislació laboral adequada”.