L’expedient evidencia presumptes irregularitats en la contractació, ja que el pressupost aprovat contempla variables que poden superar el màxim d’un contracte menor
Una vegada que l’oposició finalment ha tingut accés a la consulta de l’expedient sobre la contractació del plec de condicions de la recollida de residus, la neteja viària i la gestió de l’ecoparc (accés, que no còpia dels documents), els grups municipals de Guanyar Alcoi i Compromís han detectat possibles irregularitats que, una vegada més, apunten en la direcció contrària a la d’un concurs net i obert. Per això, els dos grups demanen al govern municipal que se suspenga l’actual tramitació per convocar un concurs públic, transparent, i que aquesta vegada sí, incloga participació ciutadana i treball de camp per aconseguir un model de recollida i neteja a l’alçada del que necessita la ciutat, i no una simple correcció del que ara per ara es porta a terme, a totes llums ineficaç i insuficient.
En la consulta de l’expedient, crida l’atenció que tant al pressupost que presenta l’empresa que ha guanyat el concurs, Lovic, com a la proposta de l’altra empresa que va presentar oferta, BCNEcologia, s’inclou un preu fixe que està per sota dels 18.000 euros (quantitat màxima per a adjudicar un contracte menor), però a banda hi ha relacionats una sèrie de preus en cas d’ampliar-se el servei que presten: preu per hora de l’equip encarregat de la redacció, preu per desplaçaments addicionals, preu per hora del director de l’equip…
Segons explica el portaveu de Compromís David Abad, “si als 16.509 euros que marca el pressupost se li afegeixen determinats treballs complementaris, fàcilment la factura pot ascendir per damunt dels 18.000 euros, i per tant ja no estaríem parlant d’un contracte menor, i el que s’hauria de fer és un concurs públic. De fet, és això el que reclamem: que es convoque un concurs públic al qual puguen concórrer diferents empreses, i no només les companyies amb les quals haja contactat el regidor demanant un pressupost”. Cal subratllar que, de fet, en aquest cas una de les tres empreses a les quals se li va sol•licitar un pressupost, la companyia Spora, ni tan sols el va presentar, remetent un escrit en què declinava aportar una proposta per entendre que haurien dedicat més temps i recursos que el que podrien facturar en cas de rebre l’encàrrec.
Una altra de les presumptes irregularitats que es desprenen de la consulta a l’expedient és la data en què l’empresa guanyadora fixa l’elaboració del pressupost. Als documents figura el correu electrònic remés pel tècnic municipal a les tres empreses demanant els pressupostos, datat a dia 11 de desembre; l’empresa guanyadora remet la documentació el dia 18 de desembre, però a la portada del pressupost figura clarament “setembre 2015”, mesos abans que es demanara el pressupost.
El regidor de Guanyar Alcoi Cristian Santiago subratlla al respecte que “ara que hem detectat aquestes possibles irregularitats creiem que s’obre una finestra d’oportunitat per encetar un concurs que acabe amb els dubtes i permeta disposar d’un plec en les millors condicions per garantir el millor servei a la ciutat. Si aquesta data fóra l’únic element que ens fa pensar en un encàrrec a mida, pensaríem que deu tractar-se d’un error. Però són ja massa factors casuals: l’elevat percentatge d’adjudicacions a FCC per part d’aquesta empresa; les afirmacions sense veracitat del regidor Jordi Martínez en defensa d’aquesta mateixa empresa dient que el 75% del servei a les ciutats catalanes està a les seues mans, quan no arriba al 30%; i ara resulta que el propi expedient conté alguns elements que encara afegeixen més dubtes a la seua gestió. Tornem a reiterar-ho: volem un procés net, transparent, i sense cap mena d’ombra de dubte, perquè estem parlant del contracte més important de la legislatura. I ara per ara, conforme anem coneixent més dades, més dubtós sembla tot el procediment. Alcoi ha de tindre una neteja i gestió dels residus impecable, i aquest model és el fonament que assegurarà que tinguem un servei excel•lent, o bé que ens limitem a revisar freqüències i horaris, i seguim amb el que tenim actualment”.

David Abad, Portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi
Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.