El regidor i Portaveu del Grum Municipal de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi ha anunciat que el seu grup ha presentat un prec per al pròxim Ple relacionat amb la venda de cadires per a veure les Entrades de Moros i Cristians.

Segons Abad: “que una entitat privada ocupe i venga espai d’un carrer i no hi haja cap mena d’acord entre l’Associació de Sant Jordi i l’Ajuntament, ni jurídic ni económic, en els temps que vivim ho deixa tot en un limbo jurídic perillós en el cas que hi haguera alguna situació dificultosa. Cal regularitzar la situació i que no hi haja cap inseguretat jurídica en el tema.”

Des de Compromís adjunten el Prec presentat on estan reflectits els arguments, els dubtes i les propostes d’acord:

Després dels esdeveniments del Madrid Arena i les declaracions que estem escoltant als jutjats ens fa a moltes regidors i regidors i alcaldes i alcaldesses qüestionar-nos en quina situació i qui seria el responsable en el cas d’una desgràcia com la que es va viure a Madrid.

A Alcoi, les Festes de Sant Jordi acullen una gran quantitat de gent, i és cert que tots els mitjans humans i tècnics de diferents estaments i administracions estan al servei dels ciutadans i de la seua seguretat perquè tot isca bé i per això cal agraïr tota la feina que es fa. Però hi ha alguns detalls que des de Compromís pensem que caldria tindre millor definits.

En el conveni entre l’Ajuntament d’Alcoi i l’Associació de Sant Jordi diu:

“La Fiesta de Moros y Cristianos […] es organizada con plena autonomía por la Asociación de San Jorge, previa autorización, bajo los auspicios y con el incondicional apoyo moral y material del Excmo. Ayuntamiento de Alcoy” i en un altre lloc: “Es de interés para el Ayuntamiento de Alcoy establecer una colaboración con la Asociación de San Jorge en todo aquello que suponga la organización de las Fiestas de Moros y Cristianos…”. S’entén, amb açò, que l’Ajuntament delega en l’Associació de Sant Jordi l’organització de les Festes.

Per al dia de les Entrades, i també en la processó, l’Associació de Sant Jordi ven al públic en general cadires i espais en tribunes per poder veure els desfiles. Segons tots els documents als que es pot accedir es parla d’eixe terme: “vendre”. Per altra banda en la memòria de 2015 l’Associació de Sant Jordi reconeix que ingressa en aquest concepte: 224.909 euros.

Amb eixos antecedents, i donat que en el moment un particular “compra una cadira” s’estableix un contracte amb el cobrador d’eixe import. I, entenem que, per tant, si hi haguera una situació de perill o de desgràcia en les cadires el responsable seria l’Associació de Sant Jordi que es qui li ha venut l’espai.

Per altra banda, això també vol dir que l’Associació de Sant Jordi està cobrant per l’ús del domini públic local als particulars, però segons ens costa no abona la corresponent taxa a l’Ajuntament d’Alcoi.

L’ordenança fiscal declara alguns casos d’exempció, precisament en qüestió de festes, però indica que es farà quan “ni se cobre entrada para acceder al aprovechamiento, salvo que sea simbólica” i vistes les cifres de recaptació, sembla que simbòlica no és. Si fóra l’Ajuntament qui ho organitzara directament entendríem que caldria que els preus de les cadires estigueren establerts en els preus públics i fóra l’Ajuntament qui ho cobrara. Com que no és així ens sembla es troba esta situació de limbo jurídic.

És per tot això que des del Grup Municipal de Compromís formulem el següent

PREC

1.- Que es regularitze jurídicament la situació de les cadires de les Festes de Sant Jordi, per tal que quede clar de qui és la responsabilitat jurídica en totes les situacions possibles.

2.- Que es regularitze la situació econòmica, i que conste al conveni amb l’Associació amb la fórmula que es considere escaient. Amb la corresponent fiscalització per part de l’Administració local.

3.- Que tot el que es faça vinga avalat pels informes de intervenció i secretaria necessaris.

David Abad, Portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi

Declaració en àudio-mp3:punxeu ací.