David Abad, Portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi

Abans, per estar mudat com un margalló un home havia de dur corbata, més atrevida o menys, però corbata, i no la de llacet, que eixa és massa excèntrica.

En el 2011, fa molts pocs anys encara que no ho semble, un Ministre d’Indústria, que va ser transgressor en algunes coses per al moment que es vivia, va entrar al Congrés sense corbata. El President del Congrés, el “progressista” José Bono el bonegava reiteradament i li va arribar a dir que “Si alguno no estuviera vestido con chaqueta y corbata, tendría la obligación de sancionarlo”.

Sebastián ho feia per reinvindicar que sense corbata es passa menys calor i així es podria pujar la temperatura de l’aire condicionat i estalviar energia. Donar exemple d’estalvi energètic era important. I Bono responia amb una sanció per no dur corbata, com si fóra uniforme dels polítics; polítics homes, clar!

En novembre de 2011 Joan Baldoví va ser elegit Diputat al Congrés, i en una de les seues primeres intervencions no soles es va llevar la corbata, és que va anar fora l’americana i la camisa i va mostrar una camiseta on deia: “STOP deshaucios”.

En només 4 mesos havia canviat la legislatura i ja s’introduïen canvis al Congrés i tremolaven les tradicions i costums que ningú pensava que canviarien. I no parle soles de les corbates: El bipartidisme estava tocat de mort, de representar el 90% dels vots a no arribar al 60%.

Quatre anys després ens hem trobat amb unes Corts Espanyoles més multicolors que mai, a nivell polític i també a nivell d’indumentària. Què dirà Bono! Segur que estaran removent-se-li els budells a la seua mansió latifundista. Per les poques corbates, però també perquè s’acaba “l’alternança” com ells desitjaven i tot té un futur incert.

El cas és que ja fa uns mesos (o anys) que el “traje i corbata” s’ha convertit en indumentària habitual de lladres i maleantes. Durant aquestes setmanes han tancat a la presó a un grup de “senyors en corbata” (algú també amb puro) per ser uns lladres a mà ampla i sense amagar-se, que durant molts anys han enganyat a la gent i que damunt ostentaven el fer-ho. No eren servidors del poble, eren els senyors feudals. Fins i tot el Partit Popular del que formen part està imputat. Un partit polític imputat! Semblem una república bananera de les “de categoria”.

És cert, la corbata no té la culpa, però està desprestigiant-se i està fent-se cert allò de: “Compte que aquests venen en corbata. Amagueu-vos les carteres!”