La nostra comarca està esguitada de castells medievals en estats, algun d’ells en estat ruïnós. Anna Climent, regidora de Compromís manifesta: «Estem perdent un patrimoni valuós que se’ns esmicola per les mans amb els anys i l’intempèrie. Perdem el patrimoni arquitectònic però també la història que duu darrere».

Els castells derruïts dels que estem parlant són el Castell de Perputxent de L’Orxa, Castell de Barxell d’Alcoi, Castell de Planes, castell de Milleneta, castell de Serrella de Banyeres, o el castell de Costurera (o de Seta) de Balones. D’altres castells han sofert ja intervencions que n’asseguren com a mínim la conservació, cas del castell de Cocentaina, el de Penella i la torre d’Almudaina, Castell de Biar o de Castalla.

Compromís front a aquesta realitat ha proposat en el plenari que les mancomunitats de l’Alcoià-Comtat i la d’El Xarpolar accepten el repte de posar en valor aquest patrimoni. Aquest prec va ser acceptat pel regidor Manolo Gomícia, que va dir que es posaria immediatament en contacte amb les Universitat, Diputació i les mancomunitats.
Anna Climent va exposar que caldria actuar a molts nivells, primer l’històric: Comprendre els motius de la seua construcció, la seua situació estratègica, els diferents pobladors (moros, cristians…), quines tasques va desenvolupar en la història…, també hi ha la dimensió arqueològica-arquitectònica: cal excavar, cal consolidar, cal restaurar i cal rehabilitar. Per últim, el darrer element seria la vessant turística per a generar un pol d’atracció nou que valoritze el nostre patrimoni.

Des de Compromís es va demanar tres coses; 1r que es contacte amb experts, amb les Universitats, amb la Diputació, amb estudiosos per a establir un pla de treball de què fer per a recuperar aquest nostre patrimoni. Per altra banda que es busquen les fonts de finançament per a dur a terme aquests projecte. Per últim, Compromís demanarà al ple de l’Ajuntament que es faça una calendarització d’aquesta idea per a què no quede oblidada en el calaix.

La regidora Climent insisteix: «En Alcoi tenim un cas clar, el castell de Barxell que forma part del nostre patrimoni que necessita de més ajuda per a continuar un procés de restauració interessant però insuficient».

Anna Climent, Regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.