Per als pressupostos del 2017 el Grup Municipal de Compromís a presentat un seguit de propostes per millorar la ciutat. S’han presentat 28 esmenes al pressupost quantificades i valorades i indicant d’on estenen que dotar econòmicament.

El passat dia 30 de desembre Màrius Ivorra es va reunir amb la regidora d’Hisenda per traslladar i comentar les nostres esmenes al pressupost. Com a condició prèvia a qualsevol actuació posterior, el regidor Ivorra va comentar que Compromís vol una explicació clara i detallada de les intencions que té el govern amb la creació de l’empresa pública, «no donarem un xec en blanc a la creació d’una empresa pública sense saber com es regirà i quins temes seran de la seua competència».

Tot seguit Ivorra va detallar les esmenes al pressupost, rebent una sensació positiva per part de la regidora d’Hisenda a les propostes. La regidora va emplaçar a Ivorra a esta setmana per acabar les negociacions del pressupost. Ivorra va marcar 8 esmenes com a principals dintre de les negociacions.

Explicació de les esmenes presentades:

Visitar habitatges del modernisme.

Tots sabem que el Modernisme va ser un moviment cultural i arquitectònic molt assentat a la nostra ciutat, si bé, anys enrere s’ha fet gala de ser ciutat modernista, no existeix cap espai divulgatiu al voltant del modernisme. És per això que mitjançant convenis demanem la adequació d’un espai en un habitatge modernista d’importància de la ciutat com a casa museu, o sala expositiva. Mostrant així la forma de vida de la burgesia de la època. Tanmateix és un sistema divulgatiu utilitzat a la Casa Batlló, la Pedrera….

Alberg juvenil.

En els anys 60 i 70, va sorgir un nou tipus de viatgers, que particularment desitjava conèixer altres llocs (freqüentment distants), per a així entrar en contacte amb altres cultures, altres persones i en molts casos també altres idiomes. I en aquestes situacions, els albergs sempre van ser els més utilitzats pel seu baix preu.

Actualment, en la majoria de les ciutats del món, principalment les capitals, es poden trobar albergs a preus competitius i molt atraients.

A Alcoi no hi ha cap establiment d’aquest tipus, i el considerem una bona eina per al turisme Jove. El lloc més apropiat considerem que ha de ser el centre, per motius de concentració de monuments, museus… a més a més de ser un instrument regeneratiu de la zona on siga ubicat. Per a Compromís, un dels edificis més oblidats del centre es el convent del carrer la Cordeta, edifici religiós de tall modernista catalogat i protegit, que actualment està en desús. D’aquesta manera, recuperem un important patrimoni per l’ús de tota la ciutadania, preservant-lo i donant d’un valor afegit a l’ús proposat. Evidentment considerem imprescindible la inclusió de l’edifici a la Xarxa de Young Hostels europeus.

Dotar al llit del riu d’espais d’oci per intergar-ho en la xarxa urbana de la ciutat. Running, rocòdrom, skate parc, Pista colacao

El llit del riu és una zona que a pesar d’estar en procés de degradació, és utilitzada per diverses associacions de jóvens esportistes per a practicar diferents esports. Compromís aposta fermament per la reordenació del espai per a practicar diferents esports que la ciutat encara no té, com ara un rocòdrom, o senyalitzar correctament camins i espais per al running o fer un skate Park. A més, considerem que l’organització de actes esportius al riu ha de ser prioritària, per a crear un costum a la nostra ciutadania d’utilitzar eixa zona actualment infrautilitzada per a la pràctica d’esports.

Ja que amb la propera actuació de la ciutat esportiva de l’Alcoyano s’eliminarà el que tots coneixem com la pista del Colacao, des de Compromís proposem acondicionar la zona entre l’edifici de Cervantes i el Col·legi de Santa Ana com una mena de Pista del Colacao i així crear una zona d’esbarjo i serveis a la pista poliesportiva que actualment hi ha.

Voreres
Per diverses raons les voreres de la nostra ciutat pateixen d’una degradació important, Compromís proposa un augment de la partida i a més a més proposa una actuació concreta en el Barri dels Clots per la seua situació actual de deteriorament.

Albellons a nivell de l’asfalt

Diferents carrers i avingudes de la nostra ciutat han estat asfaltats sobre l’asfalt anterior, raó per la qual els albellons, si no són reposicionats van quedant cada vegada més baix de la cota de la calçada. Açò crea clots que són perillosos per a bicicletes, motoristes i el propi tràfic de vehicles. Compromís demana una partida per a ressituar a nivell aquests albellons, i eliminar perills de la circulació.

Cinema Goya

L’edifici de l’antic Cinema Goya est troba actualment en desús, amb la degradació que açò comporta, edifici catalogat, considerem necessària la seua recuperació com a sala multiusuari, d’aquesta forma dotarem a la ciutat d’un espai llargament reivindicat per comerciants i l’UPV.

Estacionaments en solars municipals del centre

Des de Compromís tenim una aposta ferma per la mobilitat més sostenible al centre. Si aconseguim zones on estacionar els vehicles a una distància apropiada dels carrers principals, els usuaris aparcaran els seus vehicles a aquestes zones habilitades i passejaran. D’aquesta forma evitem barreres de cotxes, als estrets carres del centre, reduïm el transit, soroll i contaminació. A la fi aconseguim uns carrers més tranquils i còmodes per a viure passejar i gaudir del nostre temps lliure.

Aparcaments en vertical

Altra manera d’alliberar el carrer de vehicles estacionats són els aparcaments verticals, mètode ja experimentat en altres ciutats, i que en un sol mínim permet estacionar el màxim de vehicles amb una inversió reduïda.

Activitat per potenciar l’acció comercial d’Alcoi versus la comarca

L’activitat comercial a la ciutat a perdut atracció front a altres destinacions comercials en les capçaleres de província, des de Compromís volem canviar esta dinàmica proposant activitats que pugen fer canviar l’actual tendència.

Estudi de les aigües subterrànies i possible reutilització per a reg i neteja de carrers

La ciutat està recorreguda per aigües subterrànies, fonamentalment per la zona de l’Eixample, que pot ser podrien ser utilitzades per a diferents usos com el reg i la neteja dels carrers, evitant l’ús de aigües tractades. Compromís demana fer un estudi d’estes aigües i del seu possible aprofitament.

Xarxa hidràulica, Adquisicions i Intervencions d’urgència al conjunt històric del Molinar.

La zona del Molinar, encara i tot, és considerada com a un dels conjunts Fabrils de gran importància a l’àmbit europeu. Cada vegada està en pitjor estat de conservació, malgrat les darreres actuacions que no han parat el deteriorament de tot el conjunt.

Per a evitar la perduda d’aquest conjunt que forma part de la història de la cultura alcoiana i dels País Valencià demanem:

Actuacions sobre la xarxa hidràulica, amb neteja de vegetació, sediments…

L’adquisició de propietats del conjunt, que actualment estan en mans privades, i en dubtoses condicions de conservació.

Les intervencions d’urgència al conjunt per a evitar la desaparició d’elements d’importància.

Rehabilitació Molí Albors com a sala de concerts i assajos

L’edifici del Molí Albors de titularitat municipal, considerem un bon lloc per a fer una sala de concerts i zona d’assajos de bandes musicals locals, traslladant el que el govern proposa per fer per a l’Illa de Rodes. A Compromís considerem que aquesta és una millor opció per als nostres joves i recuperem espais i zones actualment en desús.

Regulació partida publicitat

La publicitat institucional no està baix cap tipus de regulació que afecte el repartiment als mitjans de comunicació, a la quantitat de medis etc… Compromís demana, com ja va presentar a la legislatura passada una regulació que marque les directrius per a la distribució de la publicitat institucional i els mitjans de comunicació.

Estiu Festiu – Augmentar activitats

Cada vegada més, a la nostra ciutat passa més gent les vacances d’estiu, i les activitats culturals i lúdiques de les quals poden gaudir són més demandades. Compromís demana augmentar les activitats per a arribar a la creixent quantitat de ciutadans que passen l’estiu a Alcoi. I dintre de les activitats volem que els Amfiteatres de la Zona Nord, Romeral i Viaducte puguen tindre un ús major que l’actual.

Nadal Festiu

Les vacances de Nadal deixen a moltes famílies amb problemes amb els menuts. Fer una programació per d’ells, amb escoles de Nadal (com les escoles d’Estiu) i activitats per a xiquets, seria una bona solució per a aquestes famílies, a més que implementaria la campanya Alcoi Ciutat del Nadal.

Campanya de promoció del valencià al comerç

Compromís demana que institucionalment és recolze l’ús del valencià als nostres comerços i hostaleria. L’ús oral està generalitzat però hem detectat que en cartelleria no està present. Es obligació de les institucions la promoció de l’idioma, es per això que demanem l’augment en esta partida.

Promoció de l’ús del valencià

El gabinet de normalització ha vist reduït a l’última dècada el seu pressupost al mínim.
Compromís demana l’augment de la partida per a la promoció de l’ús del Valencià.

Revegetació vessant carrer Dª Amàlia

La vegetació als talussos és una de les millors maneres de mantenir l’estabilitat dels mateixos front a pluges torrencials. Pensem que al carrer Dª Amalia la revegetació de la vessant seria una bona manera de millorar l’estabilitat del terreny a més de ser una bona sol·lució estètica per a eixa zona.

Panell lectura de contaminants en viu

Sabem que els nivells de contaminants a Alcoi són de vegades prou alts, Compromís considera que la instal·lació d’un panell de divulgació de aquests nivells seria una bona eina per a conscienciar a la ciutadania de la necessitat de l’ús de mitjans de transport poc contaminats.

Green Gym. Aparells connectats a generador

Continuant amb la línia de la conscienciació social sobre la reducció de contaminats, la instal·lació de sistemes de recuperació d’energia en els centres esportius municipals, i la posterior reutilització de l’energia creada, seria un altra bona eina.

Destinar microcrèdits a emprenedors.

Els premis que es donen actualment mitjançant el programa Impuls no estan tenint tot el recorregut i repartiment que tots desitjaríem, és per això que proposem que part dels diners d’aquesta partida es destinen a microcrèdits per a empreses que pugen complir els requisits del Projecte Integral de Política Industrial que va realitzar el nostre ajuntament.

Creació del mercat ecològic

La creació d’un mercat temporal on productors de fruites i verdures ecològiques de tota la comarca puguen vendre els seus productes va sorgir dels alumnes de l’IES Pare Vitòria que van realitzar una moció al Ple de l’ajuntament i tots els partits vàrem aprovar. Des de Compromís no hem trobat als pressupostos cap partida per a la seua creació i considerem que és una bona manera de donar suport a totes aquelles explotacions que cuiden les seues produccions d’una forma ecològica.

Màrius Ivorra Torregrosa
Regidor i portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi