Per tots és conegut que els cementiris d’arreu tenen sempre problemes d’espai. Mentre la forma preferida per al traspàs d’un difunt siga el soterrament (sota terra o en nínxols) el problema d’espai romandrà. Però cada volta més hi ha altres opcions molt innovadores que contemplen la desintegració del cos. Tothom coneix la cremació que es va implantar en Alcoi en gener del 2011 però hi ha més tècniques.

Aquest procés s’anomena promessió. Consisteix en una congelació del cos que es realitza amb nitrogen líquid, després es fragmenta per ultrasons i finalment es deshidrata amb buit i així s’aconsegueix transformar els cadàvers en una pols molt semblant a la cendra de la cremació. Amb aquesta tècnica, a més se li poden extraure els metalls pesants dels cossos (implants dentaris o quirúrgics, o joies) de manera que s’obté un residu fertilitzant.

Compromís en la propera Comissió Informativa presenta un prec per a què l’Ajuntament d’Alcoi estudie implantar la desintegració en fred dels cossos, un mètode molt més ecològic, que evita la contaminació de la combustió i ús de combustibles fòssils per a la cremació, que proposa un reciclatge dels metalls pesants i que evita els problemes de manca d’espai.

Anna Climent i Montllor
Regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi