Fa quasi un any de les declaracions del regidor de cultura Raül Llopis sobre la creació del futur consell de Cultura a Alcoi «Tenim un centre d’esports, un consell econòmic i social amb bons resultats, no ens podem permetre ni un any més que una àrea tan important en la ciutat com la cultura no tinga un consell d’aquest tipus. A més a més, crear un consell de cultura era un dels compromisos que els socialistes portàvem al nostre programa electoral».
«Per a nosaltres és una eina que ben planificada pot donar una vida cultural més activa i participativa a la nostra ciutat» comenta Àlex Cerradelo, membre de l’Executiva local de Compromìs a Alcoi «així que hem començat a estudiar la creació d’aquest consell a altres ciutats, per a comparar experiències i poder aportar solucions adaptades a Alcoi»

«Estem farts de sentir que la cultura pot ser un pol d’atracció important en matèria turística per a la comarca, nosaltres estem totalment d’acord en això, però no aprofita de res portar grans museus com ara l’IVAM si no preparem els nostres espais expositius i els donem una cohesió. No donaran fruits aquestes inversions si tenim una ciutat plena de «Regnes de Taifas» culturals, per molt ben gestionats que aquests estiguen. Per a Compromís una solució passa pel Consell Cultural» comenta el membre de l’Executiva local.

Per a Àlex Cerradelo «Les funcións d’aquest consell son treballar en diferents línies paral·leles com podrien ser el suport de nous artistes locals, gestió conjunta dels espais expositius i culturals de la ciutat i la projecció de la nostra producció artística i cultural fora d’Alcoi, de la mateixa manera que altra tasca haguera de ser gestionar la possible arribada a la nostra ciutat d’exposicions itinerants de rellevància. Actualment a Alcoi sols existeix un museu de gestió municipal reconegut per la Generalitat, el museu arqueològic Camil Vicedo (el de Bombers és de la Diputació). Aquest museu té una gran col·lecció exposada, a més d’interessants fons que podrien ser objecte d’exposicions temporals. Pensem que seria necessari que el Consell de Cultura trobara el camí de poder donar una projecció a un museu tan important com el que tenim, i no quede en un senzill contenidor per falta de l’atenció necessària del Govern Municipal. Altra de les funcions seria de mediador front a conflictes com el recentment ocorregut amb la col·lecció d’Isurus.»

«El Consell de Cultura ha de ser una font de creació d’un pla director de la vida cultural alcoiana, per a donar coherència als espais culturals municipals, connectar-los amb els privats, i plantejar el futur, des del consens i les necessitats de tots els agents implicats» finalitza Àlex Cerradelo.

Àlex Cerradelo
Membre de l’Executiva local de Compromís Alcoi