Escoltar a les notícies que un pont atirantat ha caigut a Gènova, ens porta ràpidament a la nostra ciutat i a imaginar una situació semblant. No sols nosaltres els alcoians hem fet aquest paral·lelisme, fins i tot al noticiari d’ahir 16 d’agost À Punt ha recordat els problemes de seguretat al Pont de Fernando Reig entrevistant al regidor de Seguretat de l’Ajuntament d’Alcoi.

A la notícia i amb paraules del regidor es desprén que a Alcoi es fa un exhaustiu control i un fort manteniment d’aquest tipus d’infraestructures tan necessàries per al funcionament de la ciutat.

No m’agrada entrar en aquest tipus de polèmiques, però la veritat és que no hi ha cap tipus de manteniment dels Ponts a la nostra ciutat, llevat de les purament «cosmètiques».

Tots som conscient que els problemes dels tirants al pont Fernando Reig no són fruit d’uns mesos fins i tot d’uns anys, i no es van detectar fins que els operaris que en aquells moments «pintaven» les baranes se n’adonaren. La falta de manteniment constant ens va fer gastar més de 10 milions d’euros en una reparació d’urgència.

Fa uns anys celebràrem el 90 aniversari de la construcció del Pont de Sant Jordi, enguany el «Pont Nou» complirà 93 anys i fins ara no s’han afrontat les obres necessàries i urgents que necessita. Quan observem les patologies d’un edifici antic o mancat de conservació, l’estructura de la qual és de formigó armat, amb freqüència ens trobem signes d’esquerdes i fissures en cornises, en bigues, pilars, etc. Esquerdes de tal magnitud que en molts casos apreciem signes significatius de despreniment de material, com és el cas dels pilars del pont per la i carbonatació, a més a més també podem observar fractures a l’estrep.

La carbonatació és una patologia recurrent en les estructures de formigó armat, a més de ser una de les principals causes de la seua deterioració, produint des de fissures en els casos més incipients fins a pèrdua de secció en els més avançats.

Malgrat ser coneixedor el govern local socialista dels verdaders problemes que afecten la integritat del Pont Nou, una vegada més el seu objectiu ha estat el «cosmètic» a més a més d’asfaltar i posar baranes lluminoses. Des de Compromís ja fa temps estem denunciant la falta de manteniment a la ciutat i ara una vegada més, els alcoians mitjançant el regidor del govern hem perdut l’oportunitat d’alçar la veu a la televisió exigint unes inversions dignes i urgents per a les nostres infraestructures que es troben en mal estat i sense cap tipus de manteniment integral.

Tot el meu sentit condol i suport a les víctimes de l’accident de Gènova i recordar el que han argumentat els experts a diferents mitjans de comunicació «l’accident s’ha produït per la falta de manteniment, a causa de la falta de finançament i la falta d’implicació de les administracions públiques». Des de Compromís exigirem un control exhaustiu a aquestes infraestructures tan importants per a la nostra ciutat.

Recordar que el Pont de Sant Jordi fou pagat pels alcoians com moltes altres infraestructures, mitjançant un préstec 50 anys després de la seua inauguració.

Màrius Ivorra

Portaveu de Compromís Alcoi