En el Ple d’octubre de 20013 (fa, doncs, més de 15 anys), el grup municipal del BLOC sol·licitava al govern municipal, aleshores en mans del PP, que donada la importància urbanística de l’espai de la plaça d’Al-Azraq, s’obrira a la participació ciutadana o que, en tot cas, es convocara un concurs d’idees entre experts, com es fa en moltes gran ciutats sobre projectes que es consideren importants. El text literal del prec deia el següent:

“No ha de perdre’s de vista que a la plaça hi ha molts metres quadrats per a planejar i constitueix un espai emblemàtic d’un dels barris millors urbanitzats d’Alcoi. Per això qualsevol decisió s’hauria de meditar i debatre sense pressa perquè marcarà per sempre el barri i s’haurien de veure totes les possibilitats i necessitats de la ciutat -i del mateix barri- a curt i a llarg termini (espais dotacionals, aparcaments, zones esportives, llocs de passeig, etc.).

Es demana per tant a l’Ajuntament que tothom participe en eixa reurbanització, suggerint que es medite sobre una fórmula utilitzada en moltes grans ciutats amb veritable èxit: que es que es convoque un concurs d’idees o de projectes entre arquitectes, urbanistes, dissenyadors i col·lectius ciutadans”.

La resposta del govern va ser la següent (còpia literal de l’acta): “Sr.Pastor: las prisas son malas compañeras de viaje, el concurso de ideas se hace cuando no se tienen ideas y que alguien nos diga como se han de hacer las cosas, en cuanto a la participación se puede aceptar el ruego porque ese es el objetivo de este gobierno porque se está haciendo así, pero no porque lo pida el Sr.Blay, sino porque lo entiende así el Gobierno Municipal”.

La primera part de la resposta solament és una mostra d’arrogància (o ignorància, mai se sap) doncs són moltíssimes les ciutats que davant projectes importants com un estadi olímpic, un aeroport, un auditori, una estació de ferrocarril, una remodelació urbanística, o altres, convoquen els respectius concursos perquè despatxos o taller d’arquitectura, urbanisme o enginyeria confeccionen projectes i així poder elegir el que més s’acobla al que els responsables de la ciutat desitgen. No cal fer un llistat de projectes, avui considerats emblemàtics, que s’han portat a terme amb aquest procediment, amb èxit. El sistema també s’ha utilitzat durant dècades per a altre tipus de projectes considerats “menors”: una font, un monument, un edifici…

Però pel que s’ha vist després, la resposta del Sr. Pastor en el sentit que “el concurs d’idees es fa quan no es tenen idees”, donant per suposat que el govern d’aleshores del PP ja tenia idees sobre la plaça d’Al-Azraq, el que ha deixat clar és que no solament no tenien idees sobre el tema, sinó que tampoc no tenien ni idea del que es podia fer, ni voluntat de fer res en eixe moment.

La segona part de la resposta, la de la participació ciutadana, sí la van complir, però no en eixa legislatura, que acabava de començar, sinó cap el final de l’altra (2007-20011), i no ho faria el Sr Pastor sinó la Sra. del Castillo, regidora que va substituir al Sr. Pastor en les responsabilitats d’urbanisme. Efectivament es va fer tot un pla de participació amb els veïns de la zona nord, amb sociòlegs i arquitectes d’Alcoi i forasters. Tot pagat per l’Ajuntament.

D’eixes jornades va eixir un projecte que tenia moltes idees i propostes raonables i interessants (potser altres s’havien de discutir en foros més amples i amb tècnics d’altres camps, com per exemple els de trànsit, que no sé si van participar en les jornades). En qualsevol cas, es va enllestir un bon document com a punt de partida.

Què se n’ha fet de tot això? Encara està tot igual? Ho han tingut en compte els redactors del nou PGOU? S’ha pensat amb algun projecte per a eixe espai per tal de poder demanar diners a la Unió Europea, que té pressupost per dinamitzar ciutats en crisi i activar espais urbanístics de gran valor i projecció social? Quines idees té el govern municipal del PSOE sobre el tema? Ni Sanus va fer res en 21 anys de govern, ni tampoc el PP en 11. Seguirà sent el tema pendent de legislatura en legislatura?

Màrius Ivorra Torregrosa
Portaveu i candidat de Compromís Alcoi a l’alcaldia