Compromís proposa mesures per evitat la situació de Serelles després de l’incendi‏ .

Compromís recorda que fa 3 anys de l’incendi de Serelles i la degradació que ha patit el sòl de la serra de Mariola s’ha convertit en irreversible per no haver-se pres les mesures adequades en el seu moment.
Anna Climent, la regidora de Compromís, declara que una vegada extingit l’incendi no s’acaba tot “hem de preservar el sòl sinó la recuperació de la massa forestal es retardarà desenes d’anys i les pluges arrossegaran tota la terra fent més difícil el creixement vegetal. Per això cal demanar responsabilitats per la dolenta gestió que es va fer del post incendi de Serelles”. La regidora considera que l’extracció dels troncs cremats, que per altra banda es converteix en un negoci econòmic per a alguns, ha acabat de fer irreversible la recuperació del terreny.
De manera testimonial es va fer la prova de protegir un petit espai de terra cremada amb palla. La regidora continua dient: ”El que sí que ha quedat clar és que l’extracció de troncs cremats era roïna i la corroboració de l’informe tècnic no ha sigut cap sorpresa, ja se sabia, i malgrat tot el govern la va permetre”.
Per altra banda, Climent reconeix que la prova de la palla no ha tingut l’efecte positiu esperat però els científics estan investigant molt sobre aquest tema i ja és hora què s’implanten mesures importants de gestió del territori cremat. En l’actualitat hi ha iniciatives novedoses, com el recobriment amb estellat de fusta (que estan fent a Xàbia) o com altres implantades en zones de Zamora, Saragossa i Almeria que capten l’aigua de l’ambient i permeten generar repoblacions efectives en llocs semidesèrtics, amb sistemes que prevenen l’evaporació de l’aigua o produeixen aigua per condensació (https://www.youtube.com/watch?v=csEuIq5Upxk). Diu Climent: “cal estar en l’avantguarda en la recuperació de la serra després d’un incendi ”.
Per últim, la regidora acaba dient que seria molt important que l’Ajuntament creara un protocol de bones pràctiques per al post incendi, per a què tothom sàpiga com actuar i no hi haja improvisacions. Segons Climent: “si s’extreuen els troncs cremats o no s’actua abans de les pluges,l’efecte pot ser irrecuperable. Hem de saber conviure i gestionar el foc per a què no se’ns en vaja de les mans, però és important que tinguem cura de la biodiversitat que el bosc alberga, i per això cal molta informació i educació”.

Anna Climent i Montllor, Regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *