ImageEL BLOC DEMANARÀ ELS INFORMES ARQUEOLÒGICS DEL SECTOR 1 DEL CENTRE HISTÒRIC

Paco Blay: “Davant l’anunci de la imminent llicència d’obres en la UE 2 del Sector 1 del Casc Antic, demanarem els informes arqueològics previs que marca la Llei”

 

El regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, davant l’anunci de la concessió de llicència d’obres en la Unitat d’Execució 2 del sector 1 del Centre Històric, ha manifestat que sol·licitarà els informes arqueològics previs en la propera Comissió Informativa d’Urbanisme.

El portaveu del BLOC recorda que el Centre Històric d’Alcoi està declarat monument històrico-artístic des de l’any 1982 -en la legislació actual Bé d’Interès Cultural (BIC)- , i l’article 11 de la vigent Ordenança Reguladora del Casc Antic, afirma clarament que “previamente a la construcción de edificios, se requerirá la realización de las actuaciones arqueológicas previstas en el artículo 62 de la Ley 4/1998, del Patrimonio Cultural Valenciano, en la forma y supuestos expresados en el mismo”. I l’article 62 citat, diu en el paràgraf 1 el següent: “Per a la realització d’obres, públiques o privades, en immobles compresos en zones arqueològiques o paleontològiques o en espais de protecció o àrees de vigilància arqueològica o paleontològica, així com, en general, en tots aquells en què es conega o presumisca amb fonament l’existència de restes arqueològiques o paleontològiques d’interès rellevant, el promotor de les obres haurà d’aportar al corresponent expedient un estudi previ sobre els efectes que les obres projectades pogueren causar en les restes d’aquesta naturalesa, subscrit per un tècnic competent”.

Per altre costat, Blay recorda que per tenir el Casc Antic precisament la consideració de BIC han advertit repetidament que no solament no es pot enderrocar alegrement tot el casc, sinó que s’hauria de fer almenys una documentació prèvia dels immobles, per delimitar quins es poden enderrocar, quins rehabilitar i quins elements són dignes de ser conservats. Per a Blay, el Centre Històric no és un immens solar on es pot fer tot el que es vulga, sinó que a més que la llei imposa unes restriccions i línies d’actuació, cal tenir sensibilitat per respectar la memòria històrica. Els nostres iaios i avantapassats van construir i viure en el centre d’Alcoi i no podem desmuntar-lo sense més. “La construcció d’edificis en el Centre Històric ha de ser compatible i harmonitzable amb el respecte a la llei i a les característiques singulars del nostre passat”.

El regidor del BLOC recorda que fins aquest moment no han rebut informació ni dels resultats de les excavacions arqueològiques necessàries ni de la documentació prèvia dels immobles objecte d’actuació.

Per aquests motius el regidor del BLOC demanarà en la propera Comissió Informativa d’urbanisme tota la documentació relacionada amb el tema: documentació dels edificis i elements urbans conservables, permís d’excavació, resultat i memòria de l’excavació, i permís definitiu de la Conselleria per a poder començar a construir.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.