ImageEL BLOC D’ALCOI DONA 10 RAONS PER A REBUTJAR EL MODEL TERRITORIAL DEL PGOU APROVAT PEL PP

Paco Blay: “El model de ciutat que es proposa no es sostenible, pretén justificar el polígon industrial de la Canal i les urbanitzacions, no explica el model econòmic i social que el sustenta, i propicia una ciutat fragmentada i dispersa”

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha explicat els motius pels quals el grup municipal ha rebutjat el Model Territorial proposat pel govern del PP, que inicia la revisió del PGOU. “Al llarg de la legislatura, i sobretot en els darrers mesos, hem anat expressant la nostra opinió sobre el futur de la ciutat, tant de forma global mitjançant un projecte de ciutat per als propers anys a través de sis línies estratègiques, Alcoifutur, com en els diferents foros que la societat avui permet (pàgina web del BLOC , e-mails, notes de premsa, xerrades, articles d’opinió…). Tanmateix convé fer-ne un resum dels motius fonamentals pels quals pensem en el BLOC que el Model territorial aprovat pel govern del PP no és bó, ni en ell mateix, ni tampoc per a la ciutat d’Alcoi. I per això hem votat en contra”.

Aquests són, en síntesi, els motius fonamentals.

1.- No defineix quin tipus de ciutat propugna: no hi ha cap referència al que hauria de ser una ciutat. L’objectiu de tot PGOU ha de ser ordenar l’espai físic (urbs) per a crear ciutadania, vida urbana (civitas: civisme, educació, fluxos, intercanvis…). Res d’açò hem vist.

2.- No defineix el model econòmic i social de desenvolupament que justifique la distribució del territori feta: és a dir, que a partir d’un diagnòstic de la situació actual i passada, es defense quines indústries s’han de prioritzar, quines activitats productives es pensa que han de ser fomentades, quines línies d’intervenció s’han de promocionar, d’on es parteix, on es vol arribar… Segons les respostes a aquests interrogants, ha de ser la redistribució de l’ús del territori: en definitiva, on volem sòl industrial i per a quines activitats. El BLOC, en Alcoifutur , el defineix clarament el model que defensa.

3.- No resol satisfactòriament la necessitat de sòl industrial: es pot estar d’acord amb les propostes de la “Solució Sud” (polígon Santiago Payà-Batoi) i la Rambla Baixa –ja previstes en l’informe Gea21, de l’any 2000-, però no amb la Canal pel perill d’enverinar l’aigua que bevem en Alcoi. A més que falta la delimitació del perímetre de protecció –tècnicament molt complex- i el preu del sòl serà molt alt per la forta protecció que caldrà fer de l’aqüífer, amb la Canal  es posa en perill el futur de la ciutat. Serà un polígon insostenible . En cap moment obre la possibilitat de sòl mancomunat comarcalment.

4.- A penes si hi ha referències a la importància de l’espai públic per a crear vida urbana: l’espai públic no ha de ser residual o complementari en qualsevol disseny urbanístic. Al contrari. L’espai públic, com a lloc de trobada i de convivència –l’espai de la civitas-, ha de ser vertebrador de l’urbanisme, i s’ha de dissenyar en funció de crear ciutat i qualitat de vida   per als seus habitants: carrers transitables –sobretot per als vianants-, parcs, places… Quasi res d’açò hem trobat, i menys encara espai previst per a dotacions públiques: escoles, hospitals, centres socials, biblioteques de barri…

5.- S’aposta decididament pel model de ciutat fragmentada i difusa, insostenible: propugna com a model d’expansió de la ciutat les urbanitzacions (Serelles, Xirillent…) sacrificant com a possible sòl industrial la zona de Pagos Rambla-Alta, dedicant-lo a urbanitzacions. Amb la qual cosa trenca el model que des del BLOC defensem: plurifuncionalitat i compacitat, ja que inclús les fàbriques del cas urbà aniran fora i es dedicaran a sòl residencial. Nosaltres pensem que les fàbriques que contaminen sí han d’eixir de la ciutat, però les altres poden conviure amb els ciutadans, ja que poden donar dinamisme i vida urbana així com moltes possibilitats de diversificació productiva (sector de serveis, informàtica, laboratoris…).

6.- El document aprovat presenta moltes deficiències en la seua cartografia així com punts discutibles: p. e. les grafiades rotondes en la Hispanitat -que poden colapsar el trànsit-, la plaça d’Al-Azraq –que s’hauria de consensuar el seu ús-, el col·legi Miguel Hernández –que no hi figura com a dotacional-, la nova fàbrica el Serpis –que no apareix com a industrial-… Tot i que segurament es corregirà, de moment es farà una exposició pública d’un document amb molts errors.

7.- Pretén ampliar el sòl residencial (cap a les urbanitzacions bàsicament), quan no fa falta més sòl residencial: si sumem les cases buides antigues actuals, les noves que estan construint-se, el romanent de trespol (quasi un milió de metres) i les possibilitats de renovació edilícia en barris antics (Santa Rosa, per exemple), hi ha espai de sobra en l’actual casc urbà per a acollir les més de 80.00 persones que poden viure a Alcoi en els propers anys (en cas d’augment demogràfic, clar). No estan justificades doncs les urbanitzacions. Acabarem així amb la vida i la imatge tradicional d’Alcoi.

8.- No veiem al govern del PP disposat a ampliar el termini d’exposició pública durant dos mesos: pensem que un document tan complex –i aquest està formulat de manera que el ciutadà del carrer li costarà d’entendre i d’interpretar-, hauria d’estar exposat almenys dos mesos per a què hi haja oportunitat de què tothom el puga veure, participar, fer al·legacions, demanar explicacions… Recordem que el document aprovat el constitueix una text de redacció llarga i no sempre clara, i una cartografia variada, complexa i amb errors.

9.- No s’ha tingut en compte per a res l’àmbit supramunicipal per a dissenyar espais conjunt, com per exemple, sòl industrial mancomunat –o per a altres usos-; inclús podria haver altres àmbits en els quals la cooperació intermunicipal podria ser fonamental. En el Model Territorial aprovat se segueix mantenint l’endogàmia sempiterna i la política de “campanar”, obviant aquells aspectes que el PAT, l’estudi de l’OCDE o el projecte Concercost aconsellen o proposen. L’eix econòmic Alcoi-Cocentaina-Muro , posem per cas, és gran part del nostre futur, i l’estem deixant de banda.

10.- La política sobre el Centre Històric queda molt ambigua, i no se sap ben bé si s’accepta l’Homologació en marxa o es variarà. Des del BLOC sempre hem discrepat de la política del PP en matèria de Centre Històric , i amb aquest document no sembla que vaja a corregir-se, tot i que ja de l’Alcoi històric (cases d’obrers, racons emblemàtics, ambients tradicionals…) ja no queda quasi res. El que s’ha fet fins ara ha estat tractar el Centre com un solar de cases velles a enderrocar i fer-ne de noves; però ni s’ha conservat alguna zona de cases d’obrers, per un costat, ni s’ha buscat un projecte de substitució de les cases enderrocades que fora innovador o capdavanter, per l’altre. De moment tenim un barri anodí, i el document aprovat no sembla reconduir ni corregir aquestes mancances.

En conclusió, doncs, des del BLOC no podem donar suport a un Model Territorial que té poc de modèlic perquè sembla que no solament no defineix el model i concepte de ciutat que propugna i defensa, sinó que sobretot sembla estar redactat per a justificar bàsicament actuacions difícilment justificables:

·              les urbanitzacions (Serelles, Viaducte-Rambla, Xirillent…), model que rebutgem per anar contra la compacitat i ser poc sostenible;

·              el polígon industrial de la Canal, el qual, contràriament al que s’afirma –que és el nostre futur- des del BLOC pensem que posa en perill el futur de la ciutat;

Amb aquest model, doncs, fragmentem la ciutat i Alcoi pot deixar de ser Alcoi a partit d’ell.

P.D.: Dos documents normatius de publicació recent potser obliguen a canviar algunes propostes urbanístiques: el Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) de la Mariola –bàsicament en relació al camp de golf i l’urbanització de Xirillent, però no sols- (en vigor des del 30 de maig), i la nova Llei del Sòl d’àmbit estatal (en vigor des de l’1 de juliol), que inclou restriccions i reserves en l’ús del sòl, discutida en alguns àmbits i alabada en altres, però d’obligat compliment de moment.

 Deixem, doncs, que els tècnics (els municipals i els redactors del Model) determinen en principi la seua incidència sobre el Model Territorial i el seu desenvolupament futur.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi