ImageSEGONS EL BLOC, L’AJUNTAMENT HA INCREMENTAT EL SEU ENDEUTAMENT, I CADA ALCOIÀ DEU MÉS DE 680 EUROS

Paco Blay: “L’endeutament del municipi ha augmentat un 20% en els darrers quatre anys, de manera que cada alcoià deu més 110.000 de les antigues pessetes; però l’administració autonòmica no envia els recursos necessaris”

El portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi candidat al Senat, Paco Blay, ha denunciat que el govern del PP a l’Ajuntament d’Alcoi ha augmentat l’endeutament i les despeses financeres en el Pressupost de l’actual anualitat 2008.

Segons el Pressupost de l’Ajuntament, en els darrers anys s’ha incrementat de forma notòria el volum total de l’endeutament del municipi, de manera que dels 33 milions € que es devien en 2004, hem passat a quasi 41 milions € en 2008, un increment del 20 % en 4 anys. “És a dir, l’Ajuntament té un deute acumulat en aquests moments de quasi 7.000 milions de les antigues pessetes, diners que haurem de pagar entre tots; per dir-ho de forma gràfica i clara, cada alcoià deu més de 110.000 pessetes”.

Segons el regidor del BLOC, un dels motius del progressiu endeutament el tenim en què els ingressos procedents d’altres administracions (estat i comunitat autònoma) -les anomenades transferències de capital- són a Alcoi molt baixetes: la mitjana estatal en ciutats majors de 20.000 habitants se situa en el 3’63 % sobre el conjunt dels ingressos totals; a Alcoi solament és del 1’1 % (0’7 en 2006).

Donat que les transferències estatals són quasi automàtiques, segons criteris ja preestablerts en el Ministeri d’Economia i Hisenda -però que inclús s’haurien d’augmentar-, la raó fonamental la tenim en què han disminuït dràsticament les aportacions de la Generalitat Valenciana al municipi d’Alcoi, la qual a més a més es resisteix a crear any rere any el fons de cooperació municipal que hauria de redistribuir els recursos necessaris entre els municipis. “Curiosament, l’administració autonòmica valenciana està governada pel mateix partit que a Alcoi, i darrerament ha adoptat una actitud victimista respecte al govern de Madrid, quan fa uns anys -quan governava el seu mateix partit, el PP- era molt més conformista sobre les possibles transferències estatals i, per descomptat, molt menys combatiu”.

Finalment, el regidor del BLOC informa que, respecte al pressupost del 2007, també les despeses financeres s’han incrementat, concretament en un 13’3 %. “Estem per damunt de la mitja nacional en el percentatge de les despeses financeres sobre el total: la mitjana nacional se situa en el 2’44 %, i a Alcoi no baixa del 4 % (4’3 en 2006; 4’3 en 2007; i 4’6 per al 2008)”.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi i candidat al Senat.