ImageEL BULEVARD, UN ENDEUTAMENT INSOSTENIBLE

 Que el bulevard és un projecte interessant per a la ciutat, no ho dubta ningú: serà un nou espai urbanístic cridat a desenvolupar importants funcions en el conjunt de la ciutat i podrà vertebrar un espai necessitat d’ordenació entre l’estació del ferrocarril i el barri de Batoi. Raons aquestes més que suficients per a exigir que es faça bé, des de tots els punt de vista.

Per això des del BLOC considerem que hi ha almenys quatre aspectes a tenir en compte, i que ens porten a discrepar de les intencions i del projecte del govern municipal del PP: el projecte tècnic, el problema del trànsit, la urgència o prioritat i el finançament,.

Sense deixar de recordar que el projecte alternatiu dels veïns és més assenyat (resol millor les connexions, té més en compte que hi ha sis centres educatius, i és més sostenible), que el govern de Sedano considera el bulevard un via de circulació ràpida i no un carrer o espai de trobada i de convivència (però de fet no té un estudi del trànsit per a quan estiga acabada l’autovia), i que en aquests moments hi ha molts altres problemes més urgents, concentrem-nos en el darrer aspecte, en el problema de com i qui ho pagarà.

La situació és ben simple: la Generalitat no vol pagar els dos trams o fases que falten (i són del mateix partit que el govern local: del PP). L’obra pot costar al voltant dels 12 milions d’euros. L’ajuntament té un deute acumulat de 41 milions d’euros segons la informació del govern local, o de 47 si fem cas al Ministeri d’Economia i Hisenda. En tot cas, les arques municipals estan molt ajustades des del punt de vista financer: és a dir, no es poden endeutar més. Almenys no en 12 milions d’euros per tal d’acabar el bulevard, i més si tenim en compte que amb la crisi es recapta bastant menys.

Solució? El PP local ha decidit que ho faça una empresa privada i ja li ho pagarà l’Ajuntament en els propers 10 o 15 anys, a raó aproximadament d’un milió o milió i mig d’euros anual. La qual cosa no millora la situació financera de les arques municipals, malgrat que no se subscriga un crèdit amb cap banc, perquè tard o d’hora, d’una manera o d’altra, és una inversió que l’ajuntament ha de pagar a l’empresa constructora. Potser siga un sistema legal –els tècnics ho determinaran–, però és indubtable que constitueix una manera encoberta d’endeutament i de comprometre el pressupost dels governs dels propers 10 o 15 anys (que segurament, i al pas que van, no seran els mateixos d’ara). En definitiva, una irresponsabilitat, i més tractant-se d’una via lateral del qual no depèn en absolut el futur de la ciutat. (Si en depenera, s’ho pensaríem: per exemple, un macro polígon comarcal).

Hi ha, en fi, dos aspectes complementaris lligats al projecte també preocupants. Primer, que el govern del PP d’Alcoi no va voler demanar finançament a Europa en la tardor del 2007, dins el programa “Iniciativa Urbana 2007-20013”. Aquest programa atribuïa al País Valencià, via FEDER, una inversió total de quasi 43 milions d’euros per a regeneració urbana i que ara aniran a parar a altres projectes de ciutats que sí ho van sol·licitar, com Alacant, Gandia i Torrent. Un error de gestió evident. I segon, que el recurs anunciat al PAI de la Colònia d’Aviació-Santa Rosa-Batoi per tal d’ajudar a finançar el projecte, pot constituir un altre error, ja que en aquest moment de crisi de la construcció segurament serà un “negoci públic” a la baixa; per això caldria esperar millors moments.

Què fer, doncs, amb el tema del bulevard? Des del BLOC ho tenim clar:

1.      Retirar el projecte, o ajornar-lo, de moment almenys, i esperar a la redacció del nou PGOU per incardinar la seua funció –i disseny, per tant– en el global de la ciutat.

2.      Mentre, reiniciar els contactes amb els veïns i grups politics per tal de poder reorientar millor els criteris generals que almenys haurien de presidir el projecte. Des del BLOC sempre hem pensat que el millor urbanisme és el de consens.

3.      I si el govern insisteix en portar-lo endavant (ell sabrà les raons autèntiques, perquè la urgència no està demostrada), que dedique una part del “Pla Camps” (uns 6 milions d’euros sobre 12 del total) a la segona fase del bulevard, renunciant així mateix al pont del Viaducte que és un altre error urbanístic. Però que no comprometa el pressupost municipal per als propers 10 o 15 anys.

Encara hi som a temps per a tot.

                                                                                                                                                           Francesc-X. Blay, Portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi