El BLOC d’Alcoi denuncia que en el document de revisió del PGOU, el trànsit segueix sent prioritari

ImageEL BLOC D’ALCOI DENUNCIA QUE EN EL DOCUMENT DE REVISIÓ DEL PGOU,  EL TRÀNSIT SEGUEIX SENT PRIORITARI PER AL BULEVARD

 Paco Blay: "Hem presentat l’al·legació corresponent perquè no té en compte que el bulevard servirà per a comunicar els barris amb sis centres escolars, i cal revisar-lo. És útil, però no prioritari”

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha informat que el seu grup ha presentat una al·legació sobre les funcions que el nou Model Territorial li assigna al bulevard, i considera que s’ha de revisar perquè passa per sis centres escolars i s’ha de dissenyar en funció d’aquesta circumstància, i no prioritzar el trànsit. “El bulevard pot ser important i útil per la ciutat. Però ni és prioritari en aquests moments, ni podem endeutar-nos per vint anys i pagar 27 milions d’euros, ni s’ha de fer com s’ha aprovat, ja que a més a més no arribarà fins el barri Batoi. Bulevard sí, no però així”.

El text literal de l’al·legació diu el següent:

“Al marge que el govern municipal ja ha iniciat un procediment de contractació i adjudicació del projecte urbanístic pel sistema CCP, sobre el qual ja hem manifestat la nostra oposició tant per la despesa innecessària que suposarà per a les arques municipals en temps de baixada greu de la recaptació (l’Ajuntament d’Alcoi pagarà, en principi, 27 milions a l’empresa concessionària, Enrique Ortiz e Hijos, durant 20 anys!), els motius urbanístics d’aquesta al·legació són els següents:

Ø Discrepem profundament de la funció que l’Estudi de Mobilitat annex al Model Territorial li atribueix a l’anomenat “Bulevar estructurante Norte”: ser una via d’alta capacitat de trànsit. Diu concretament l’estudi (pàg. 76):

Bulevar estructurante Norte; para canalización del principal flujo de tráfico urbano longitudinal en dirección Noreste-Suroeste hacia Banyeres o viceversa, en sentido Cocentaina. Desde este corredor se daría servicio indirectamente a los  nuevos sectores residenciales previstos en el extremo nororiental del casco urbano Solana- Serelles, y en el extremo occidental del bulevar, al Sector Riquer. Su función sería la de vía colectora de alta capacidad por la que penetraría una buena parte del tráfico lineal de acceso a la ciudad, y que se iría distribuyendo lateralmente a los distintos sectores de la ciudad mediante calles o avenidas transversales conectadas en puntos singulares de su trazado”. [subratllats nostres]

Ø Considerem, per tant, que cal revisar aquesta funció del nou bulevard pels següents motius:

  • El bulevard passarà per sis centres escolars, amb el flux diari de milers de xiquets, joves i pares/mares (la Salle, Tomàs Llàtzer, IES “A. Sempere”, CP “Horta Major”, Paüles i CP el Romeral). Cal pensar més en aquests usuaris, als qual a més cal fomentar l’anar a peu, que no en els vehicles.
  • Segons l’urbanista  i sociòleg Jordi Borja, un del punts del seu decàleg del bon urbanisme és precisament aquest: “Les ciutats tenen carrers, no carreteres… En el carrer, les vies solament serveixen secundàriament per als vehicles, públics sobretot”. Evidentment hauran de circular vehicles, però –com tot espai públic– el bulevard ha de ser un lloc de trobada i convivència, per xerrar, per estar, per passejar, per jugar, per caminar, per anar d’un lloc a un altre… No s’ha de dissenyar la via en funció del trànsit preferentment, sinó que s’ha de tenir en compte la mateixa plurifuncionalitat a la qual ha de servir eixe espai públic.
  • Des que s’ha obert la circumval·lació de l’autovia, el trànsit actual de vehicles ha baixat molt en la zona de l’Eixample, raó per la qual ja no és tan necessària aquesta via per als vehicles de tracció mecànica (no farà, doncs, que “descongestione” cap trànsit de cap via).
  • El disseny/projecte aprovat s’ha quedat curt en l’aspecte espacial i urbanístic, ja que la idea inicial que durant molt de temps hi ha en la memòria col·lectiva dels alcoians –que compartim en principi– és que seria bo per la ciutat obrir un bulevard que estructuraria i ordenaria la part nord de la ciutat i, a  més a més –i sobretot–, que uniria els barris de l’Eixample i Santa Rosa amb el barri de Batoi. Doncs no: el projecte de bulevard aprovat s’acaba a la carretera de Banyeres, front al camp del Collao, i no arriba  per tant a Batoi. Amb la qual cosa ens trobem que la “fractura urbanística” que hi ha entre Santa Rosa i Batoi no es resol: solament es farà un pontet i prou; i per tant continuarà existint, perdent així una magnífica oportunitat si s’allargara el bulevard.
  • En temes d’urbanisme sempre s’ha de buscar el consens amb els diferents sectors de la ciutat, ja que tot el que es fa queda per a sempre. No sembla que s’haja fet en el cas del bulevard, per molt que el govern local diga que s’ha parlat i es parlarà amb els veïns.

Per tots aquests motius, pensem que cal revisar la funció del bulevard que la documentació esmentada li atribueix, la de canalitzadora del trànsit de vehicles bàsicament, i donar-li una dimensió més integradora i global per a la ciutat, així com ajornar el projecte fins que circumstàncies més favorables, com el consens entre els veïns i finançament extern, ho aconsellen o el facen més viable i fiable.

Nota final: és una llàstima que l’estudi de mobilitat, que aporta un grapat de propostes raonables, no haja inclós –almenys com a hipòtesi de treball– el ferrocarril i les seues possibilitats, tant en una línia modernitzada cap Xàtiva com la possible connexió a Alacant”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *