El BLOC D’Alcoi denuncia el balafiament econòmic del govern de Sedano en el PGOU per a justificar l’injustificable: La Canal, Xirillent, Serelles i L’Estepar.

EL BLOC D’ALCOI DENUNCIA EL BALAFIAMENT ECONÒMIC DEL GOVERN DE SEDANO EN EL PGOU PER A JUSTIFICAR L’INJUSTIFICABLE: LA CANAL, XIRILLENT, SERELLES I L’ESTEPAR

Paco Blay: “Des que han començat a revisar el PGOU en el 2005, s’han confeccionat ja tres documents del Model Territorial, I han canviat dues vegades d’equip redactor, amb la despesa que això implica, i segurament servirà  de ben poc”

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha denunciat el que considera un balafiament innecessari del govern de Sedano en el tema de la revisió del PGOU que estan portant  a terme des de l’any 2004, i que suposa fins ara una despesa de més de 600.000 euros (més de 100 milions de les antigues pessetes, de confirmar-se la despesa prevista en el pressupost del 2009)  i que solament té un  objectiu: justificar el polígon de la Canal i les urbanitzacions de Xirillent, Serelles 2 i 3, i l’ampliació de l’Estepar.

El representant del BLOC recorda que la major part de l’abundant documentació exposada al públic està confeccionada i dirigida pensant en justificar no tant el que puga ser millor en el propers anys per a la ciutat des del punt de vista econòmic, urbanístic o mediambiental, sinó solament incloure i justificar el que han estat promeses electorals –incomplides fins ara – del govern del PP i que tenen molt difícil justificació: el polígon de la Canal i les urbanitzacions de Xirillent, Serelles 2 i 3, i l’ampliació de l’Estepar.

Segons el regidor, “el pitjor de tot està en què les justifica sobre un possible augment poblacional d’Alcoi en els propers 15-20 anys, i n’ha previst quasi 2.500 vivendes en les tres urbanitzacions, quan en són suficients les cases del casc urbà, on hi ha entre 5.000 i 7.000 cases buides (entre antigues i noves), a més dels espais urbans del PGOU del 1989 encara no desenvolupats (que en permetria altres tantes). No tota –o la majoria- de la població que augmente els propers anys han d’anar forçosament a les urbanitzacions, que a més a més són insostenibles i desconsellades –quan no expressament prohibides- per la legislació urbanística valenciana”.

Per  a Blay ha estat una llàstima que s’hagen gastat tants diners de tots els alcoians en una massa llarga revisió d’un PGOU, sense consens,  que ni prepara la ciutat per a ser la capital de l’interior valencià, ni aporta res al model econòmic que hauria de seguir la ciutat en els propers anys (al nostre criteri, industrial amb diversificació productiva, competitivitat i serveis avançats complementaris), ni suposa o -suggereix- cap innovació capdavantera (per exemple l’agricultura ecològica –oli i vi-, de cosmètica o aromàtica, envasat de melmelades..). “En realitat, totes aquelles coses que podien ser de futur, però que xocaven amb els projectes esmentats defensats pel PP, han estat o silenciats o senzillament marginats o desautoritzats. Es nota que els redactors ho han fet obeint consignes clares del govern local del PP. Qui paga, mana (sobretot si és el PP). Però no s’han tingut en compte els interessos de la majoria dels alcoians sinó els electorals del PP”.

El regidor informa que les al·legacions que han presentat al Model Territorial van en les línies indicades:

  • En el BLOC rebutgen el MODEL DE CIUTAT que defensa per les previsions sobre les urbanitzacions indicades, perquè les presenta com a quasi única novetat/solució urbanística al futur creixement demogràfic de la ciutat, ja que  propicia un model de ciutat dispersa que els urbanistes més progressistes rebutgen, el sentit comú desaconsella i la legislació valenciana pràcticament prohibeix;
  • Sobre el MODEL ECONÒMIC esmentat consideren que  la documentació exposada al públic hauria de propiciar un model econòmic, i  en realitat ni en propicia cap que tinga a veure amb la tradició alcoiana (bàsicament industrial, amb serveis avançats, com hem indicat), ni aporta cap innovació en cap sentit (nova agricultura i empreses relacionades, noves tecnologies, diversificació productiva…  fins i tot la funció de la Canal queda molt en l’aire); més encara, no preveu un autèntic polígon industrial per a aquestes indústries o per a un possible  creixement econòmic, o almenys deixar la porta oberta a un polígon comarcal mancomunat.
  • El mateix TURISME que sembla propiciar la documentació, es fa en uns termes tan ambigus i tan directament relacionats amb la zona de Xirillent, que si aquesta promoció (camp de golf, hotel i urbanització) no és aprovada per la Conselleria, es quedarà la revisió del PGOU en aquest tema del turisme en no res i a penes si tindrà contingut; més encara, malgrat afirmar el Model Territorial que s’aposta pel turisme, no s’incorpora cap estudi  al respecte sobre el conjunt de la ciutat (econòmic, patrimonial, diagnòstic, de tendències, de possibilitats…): solament inclou una justificació de Xirillent, però no des del punt de vista econòmic, sinó solament ecològic.
  • I finalment, en les al·legacions considerem que cal revisar la funció urbanística que  li atribueix al BULEVARD, que segueix assignant-li un paper fonamental en el trànsit de la ciutat, quan hauria de desenvolupar un paper plurifuncional i integrador dels diferents sectors socials de la ciutat, ja que passa per sis centres escolars i suposarà per tant el pas de milers de vianants diaris (xiquets, mares, avis…). I recordem en les al·legacions el que diu l’urbanista Jordi Borja: “Una ciutat té carrers, no carreteres”.

Acaba la seua nota el portaveu del BLOC amb una conclusió molt forta: “Són tan importants en el Model Territorial els temes indicats, que si llevem de la documentació exposada al públic el polígon de la Canal i les urbanitzacions esmentades (Xirillent, Serelles i Estepar), la possible revisió del PGOU es queda en quasi no res; seria un PGOU sense a penes contingut. Aprofitarien solament uns pocs documents de caràcter general, malgrat els quasi 600.000 euros que el govern del PP ja porta gastats”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *