Paco Blay: “Des que governa el PP a Alcoi fa deu anys, no han fet res per la Canal: no hi ha plànols, ni memòria, ni model econòmic, ni res; i a més han canviat d’ubicació i de criteri contínuament: primer deien polígon industrial, després parc empresarial, i ara parc tecnològic. Polígon comarcal i Rodes, poden ser una bona solució”

 

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha denunciat el que considera una presa de pèl a la ciutadania i al sector empresarial  de l’alcalde Sedano al traure altra volta el tema de la Canal i de la forma en què ho ha tret: ajornant-ho dos anys –fins que passe la crisi, diu- però preparant ara la documentació necessària. “És una manera de frivolitzar i vendre fum en una tema tan important com és l’espai industrial que tanta falta fa; és una estratègia, malauradament massa freqüent, en el PP: anuncis i titulars sens contingut real i sabent que no hi ha res al darrere”.

La posició del BLOC sobre aquest tema i sobre nou pronunciament del govern local del PP és la següent:

1.- La Canal presenta molts problemes mediambientals, per la possibilitat de contaminar l’aqüífer del Molinar, d’on beuen el 80% dels alcoians, com confirmen tots els informes, inclosos els encarregats pel mateix ajuntament, i cal buscar alternatives. “Fins les activitats logístiques, en principi autoritzades, tenen problemes d’autorització a l’estar prohibit l’emmagatzemament de gasolines, gasoils, gasos, pintures, i productes químics perillosos”.

2.-  Sembla una renuncia implícita al tema de la Canal, ja que esperar dos anys –que passe la crisi- per a fer algun tipus d’obra/intervenció, i mentre preparar la “documentació”, sembla poc seriós. “Han disposat de deu anys de govern amb majories absolutes, i en circumstàncies de més bonança econòmica que ara, per a fer les dues coses –preparar la documentació i començar les obres-, i no han fet ni una cosa ni l’altra. A més a més, si la crisi dura més del que diuen, per exemple, uns deu anys que diu el professor Becerra, és evident que es quedarem sense Parc Tecnològic. El que fa falta realment és inversió en tecnologia i augmentar la competitivitat; renunciant a fer res, és la millor manera de no fer res per combatre la crisi. O pitjor, és una manera de llevar-se el problema de damunt”.

3.- El que a menys d’un any de les properes eleccions municipals haja tornat a traure el tema, després de deu anys d’inoperància i d’inactivitat, no és més que fer electoralisme amb una cosa tan sensible com és la necessitat de llocs de treball, que amb la posició d’ara del PP d’ajornar-ho no es crearan. “Sedano fa el mateix que Camps en el tema de l’aigua i els transvasaments quan arriben eleccions: traure el fantasma de les necessitats pròpies i culpant els altres d’entrebancar-les, però sense aportar solucions reals; Camps boicotejava les desaladores i no modernitzava els regadius per estalviar aigua, i Sedano  s’inhibeix  i renuncia a altres alternatives com Rodes, per exemple, o el polígon comarcal”.

4.- Cal recordar lo poc elaborada que té el govern del PP la proposta de la Canal, malgrat estar governant més de deu anys, prova que no se la creu i la utilitza políticament, perquè ha canviat d’ubicació i de criteri en molt poc temps. “Pel fa a la ubicació, en principi, i així estava en el primer model territorial del 2005, anava a les dues parts de l’autovia, però en el darrer document està previst solament en la marge esquerra en direcció a Ibi, curiosament  on el grup immobiliari Masa va comprar en el darrer trimestre del 2007 (poc després de guanyar el PP les eleccions), dos milions de metres quadrats. La pregunta és per a què els va comprar”.

5.- Però també han canviat de criteri, no sols d’ubicació, respecte a les funcions i destinació de l’espai de la Canal. En 1999, a proposta de l’alcalde Sanus, el PP va rebutjar la proposta de polígon industrial en la Canal per raons mediambientals (l’informe del PP té set pàgines). Però , en assumir el govern d’Alcoi el PP va canviar i va acceptar la Canal com a lloc per a una polígon industrial. “A mesura que la pressió social i els informes tècnics, inclosos els encarregats pel PP mateix, han anat explicitant els perills de contaminació de l’aqüífer del Molinar, van canviar de criteri i l’anomenaren “parc empresarial”. Finalment, ara ja és solament Parc tecnològic”.

6.- Per al BLOC, i fa molt de temps que venim insistint, calen dues iniciatives paral·leles o concomitants, i així ho hem expressat fins ara: un polígon comarcal  convencional (mancomunat o amb una altra forma jurídica, la que siga més convenient, però de promoció pública, per a evitar especulacions i negociets particulars), i un parc tecnològic per a ajudar a la innovació, l’emprendidurisme, la competitivitat i la transferència  de tecnologia a les empreses, que pot estar en el mateix polígon comarcal o en l’interior de la ciutat, concretament en la zona de l’antiga fundició de Rodes.

7.- En la zona de Rodes, no solament l’antic edifici, ben planificada la zona i arribant fins el riu, es poden obtenir més de 50.000 metres de sòl, que amb els paràmetres urbanístics actuals podrien convertir-se en més de 200.000 metres útils, sempre comptant amb la cooperació científica i tècnica de la Universitat (la EPSA), bàsica sempre en aquests temes, i que estaria a menys de 300 metres de distància. “Seria un magnífic parc tecnològic urbà que dinamitzaria la ciutat. A l’estrat espanyol hi molts parcs tecnològics universitaris més menuts, i funcionen: Cantabria, 10.000 metres; Miguel Hernández, 12.000 (en tres edificis); Girona, 73.000 (construïts, 35.000); Valladolid, 15.000; el de Mataró-Maresme, edificats 20.000; etc. La proposta del BLOC no solament és factible, sinó bona, i no hauria d’esperar. En el seu moment la concretarem”.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.