Paco Blay: “Malgrat les promeses del regidor de Patrimoni, encara no s’ha fet res. En tot cas, donada la importància del tema i la complexitat de les intervencions a enllestir, seria millor que el Pla Director es faça des d’Alcoi, amb participació d’historiadors i especialistes en les seus línies mestres”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, considera que el Pla Director del Molinar o almenys les línies mestres del que hauria de fer-se en la zona seria millor que s’enllestira des d’Alcoi amb els tècnics que ja coneixen els problemes de l’entorn, historiadors experts en el tema i representants municipals.

Però Blay insisteix que, malgrat l’inoperància muncipal del PP, “de moment es pot començar per la recuperació d’urgència d’elements hidràulics (sèquies, partidors d’aigües, assuts, rodes hidràuliques, etc.), que són patrimoni públic –de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que tindrà també més documentació al respecte-, i no cal esperar a resoldre el problema de la propietat de les fàbriques, que és un tema més complex, així com la molt difícil recuperació dels edificis”.

 El regidor del BLOC recorda que el conjunt del Molinar va ser declarat BIC en la categoria de “conjunt històric” en agost del 2005; el Decret de declaració incloïa tretze elements, els quals han anat assolint un elevat grau de deteriorament en els darrers anys.

Tanmateix, la situació actual del Molinar segueix presentant bàsicament tres problemes que també caldria resoldre el més aviat possible: 1) La propietat de les fàbriques, que és privada en la majoria dels edificis i s’hauria de depurar aquesta circumstància. 2) La redacció d’una mena de Pla Director o marc general d’intervenció que marcara les directrius bàsiques del projecte (objectius, seqüenciació, criteris d’intervenció, funcions i usos futurs…), que encara no s’ha portat a terme. “Seria important constituir ja una mena de Comissió Mixta entre tècnics, experts i representants polítics”. 3) Anar buscant on siga les inversions necessàries per a portar a terme el Pla enllestit per eixa Comissió Mixta,  que serà a llarg termini, però que no hauria de esperar. “Seria necessari recabar el concurs de totes les administracions implicades: la local, la provincial, l’autonòmica, l’estatal i l’europea, o fins i tot constituir una Fundació i/o buscar una mena de mecenatge”

Acaba la seua nota reiterant que mentrestant, és molt més senzill i menys complex iniciar la recuperació dels elements hidràulics esmentats, que tenen un procediment administratiu molt més senzill i es pot començar en relatiu poc temps, després de molts anys de pràctica inoperància d’uns i altres.

Paco Blay.

 Regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi