David Abad com a Portaveu del Grup Municipal de Compromís, després de veure les reaccions del Regidor Manolo Gomicia al que va passar en la Comissió Informativa d’ahir per al PGOU explica que “no entenc com el govern es manté en la falsedat, des de Compromís hem fet les propostes per millorar el projecte. Som responsables i no volem que Alcoi tinga un futur mediocre els pròxims 20 anys, per això la major prioritat és definir-ho com a industrial. A la reunió d’ahir es va veure que ni hi ha cap intenció seriosa i ferma d’arreplegar ni de canviar ni una coma del projecte que ens van passar fa unes setmanes.”

Perquè quede clar, el cronograma de les reunions que hem tingut en l’equip redactor i els tècnics és el següent:

3 d’octubre de 2013 i 30 de gener de 2014: Amb Equip Redactor, tècnics municipals i Regidor Urbanisme. Des de Compromís a banda de preguntar les intencions de l’equip redactor ja proposem coses com que es tinga present la zona de Rodes com a Parc Tecnològic Urbà (proposta 4) i el de la revisió de les fàbriques del casc històric com les del Viaducte que es puguen reutilitzar d’una altra manera (proposta 5).

19 de gener 2016: El govern fa una reunió amb tots els Grups Polítics i s’entreguen els primers CD. Sol·licitem els informes de Pagos i ampliació de Santiago Payà i el catàleg de proteccions i se’ns aporten finals de febrer-març.

8 d’abril de 2016: Ens reunim amb Equip Redactor, tècnics municipals i Regidor Urbanisme. Una reunió per preguntar coses concretes. A banda de les coses proposades anteriorment ja els proposem la proposta 6, la proposta 8 i la proposta 11. I quedem que ens passaran els alçaments de la nova ronda Santiago Payá-Batoi i Rebolcat-Viaducte (a dia de hui encara no ho tenim).

10 de maig 2016: Ens donen impressos els plànols del PGE. Ens reunim amb Tècnics Municipals i Regidor Urbanisme. És la última reunió particular i ja els plantegem la major part de la resta de propostes: proposta 1, proposta 7, proposta 9, proposta 14 i proposta 15. A més se’ns comenta que perquè quede constància, plantegem les nostres propostes per a la Comissió Informativa extraordinària i allí es votaran.

20 de maig de 2016: Manolo Gomicia convoca la Comissió, sense haver-ho consensuat abans amb els Grup i redactem el document final de propostes. Afegim les següents propostes eixides del debat al partit després de les reunions anteriors: proposta 2, proposta 3, proposta 7, proposta 10, proposta 12, proposta 13. Enviem el document a tots els Grup Polítics.

Com es pot veure en totes les reunions fetes plantejades, parlar hem parlat molt, però des de 2013 cap de les coses s’han contemplat als papers. Eixa és la participació del PSOE? Consensuar no és sols “parlar”, hui és el dia que no tenim resposta de ningú de si estan disposats a acceptar o no les nostres propostes. Parlar ja s’han parlat molt. I com es pot veure, no les vam plantejar fa unes hores per condicionar el vot. Algunes duen molts anys!

I més enllà. Al final ha d’haver un consens dels grups polítics i pot haver alguna idea que vegem tots els grups de l’oposició bé i el govern no, i hauria d’aprovar-se i fer-se, per això els vots a la corporació són els que són i no hi ha majories absolutes. Recordem que el PGOU és un document fonamentalment polític, no caiguem en el parany de creure que és un document estrictament tècnic, perquè si fóra així sobra tindre una Regidoria d’Urbanisme.

Per això Abad remarca “si al final al Ple votem un Pla General que sols és del PSOE anem a demanar el vot particular de cada regidor, perquè d’ací 20 anys els alcoians i les alcoianes tinguen clar qui són les persones amb nom i cognoms que van votar a favor d’un pla que considerem poc ambiciós, fregant la mediocritat i gens consensuat.”

David Abad, Portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

PD: Vos adjuntem completes les 15 propostes. Les més novedoses sobre el que ja hem dit en les notes de premsa són la 2 i la 3:

-Que la prevista zona residencial de Batoi es convertisca en Industrial (estarà al costat de la nova ronda i front a la fàbrica del Serpis i no li trobem sentit a que siga residèncial si el que necessitem és terreny industrial)

-Que la densitat de les noves zones urbanitzables d’Alcoi siga alta i no mitja o baixa, no cal créixer en unifamiliars o adossats, ja tenim Serelles.

PROPOSTES

Proposta 1- Definir Alcoi com a prioritàriament Industrial i fer menció en les memòries del PGE a eixa definició ampliant les zones industrials a Alcoi i parlar del polígon mancomunat com una de les eixides a la falta de terreny.

Estem patint les conseqüències d’un model d’Alcoi de serveis de l’any 89 que no ha funcionat. És evident que la ubicació d’Alcoi ens limita en creixement de terreny industrial però això no pot ser excusa per a evitar el “pronunciament” del model de ciutat.

Proposta 2- Revertir la proporció entre l’espai de creixement industrial d’habitatges. Fer que Batoi I i Batoi II siguen zones industrials.

Segons les memòries la ciutat creix en espai d’habitatges en 338,02 hectàrees i en canvi en espai industrial solament 143,31 ha. Pensem que són xifres que haurien de ser just a la inversa. El creixement de vivendes de la ciutat hauria de ser de forma compacta i en altura, Ja tenim Serrelles per a mitja i baixa densitat. No cal ampliar Batoi amb espai de baixa densitat quan es podria fer un cinturó interessant industrial, i aprofitar la sinèrgia del que ja hi ha fet en eixa zona.

Proposta 3- Que les zones noves de creixement urbà es marquen com a Alta densitat i no de mitja o baixa.

Vist que l’espai el tenim limitat no té sentit que fem creixement en casetes o adossats. Ja tenim Serelles per a això. Cal fer zones compactes programades, de qualitat, amb serveis i esponjades però d’alta densitat.

Proposta 4- Apostar realment pel sector Terciari Avançat i marcar la illa de Rodes i els voltants com a sòl Terciari.

La illa de Rodes apareix marcada Sòl Urbà Residencial d’alta densitat. Això implica que en qualsevol moment es podria fàcilment destinar part de l’espai a vivendes. En cap cas es marca com a Terciari que seria el seu ús desitjable perquè es convertisca en un Parc Tecnològic Urbà.

Per això plantegem que eixa zona es marque com a sòl Terciari. Però no només la illa de Rodes, sinó ampliat les illes de cases colindants, ara catalogades com a casc històric, per tal que puguen adaptar-se a eixe model de Parc Tecnològic Urbà ampliat.

Proposta 5- Reconvertir la zona del Tossal a sòl Terciari.

La zona del Tossal es marca al PGE com a industrial i és totalment inviable, perquè no té accessos com toquen per a una zona d’eixe estil. Si el marquem com a Terciari, amb poques limitacions, podem permetre que particulars dedicats a serveis o altres puguen invertir en la seua rehabilitació. O inclús convertir en eixos espais grans per concerts o per mostres que té carència la ciutat. Lògicament serà necessari planificar les millores al seu accés tan peatonal com de vehicles, per això

Proposta 6- Ampliació del vial del riu fins Cotes Baixes

Proposem es realitze un vial de connexió entre el carrer Calderón, la Rambla Baixa i Cotes Baixes que a la vegada done servei i accés a la zona de Tossals i Molins. Entenem que d’aquesta forma dotem de nous accessos als barris des de la part baixa del riu millorant les comunicacions de la ciutat.

Proposta 7- Eliminar el sòl Terciari de Trencacaps i ubicar-hi espais dotacionals esportius.

Pel que hem sabut es planteja que eixe Terciari es dedique a centres comercials, quan tenim a poques desenes de metres ja una zona comercial. Entenem que eixa serà una zona de creixement urbanístic en vivendes i en tot cas, el que necessita el barri de Santa Rosa són espais esportius.

Proposta 8- Augmentar l’àrea de creixement del Cementeri i marcar-hi zones àmplies d’aparcament.

Amb l’actual planificació de la zona, la ciutat esportiva del Alcoyano i la creació de la nova carretera de circumval·lació d’Alcoi pel sud, des de la Venta Saltera passant pel polígon Santiago Payà i Batoi, fins aplegar a la carretera de Banyeres, augmentarà el trànsit per aquesta zona i l’estacionament de vehicles pesats que donen servei als polígons

Si a això afegim les celebracions esportives clàssiques com l’Esport en 3D o quan venen les dates de «Tots Sants», o si tenim en compte el possible tancament de la carretera a la Font Roja quan hi ha excés de vehicles, entenem que no està quantificant-se bé la reserva d’estacionaments davant l’aglomeració de públic.

Proposta 9- Planificar conjuntament amb Cocentaina les comunicacions entre les dos poblacions.

El final del casc urbà en la part de Cocentaina coincideix amb el final del terme i l’inici del de Cocentaina i no podem viure d’esquenes a eixa situació. Si no volem un coll de botella i volem un pas harmònic, caldria planificar noves connexions entre els polígon de Cotes Baixes i la part baixa del polígon de la Lleona o bé la connexió entre el la zona de Gormaig i la nova planificació urbana que proposa el PGE, entre «Sol i Camp» i Gormaig.

Proposta 10- Eliminar la creació d’un abocador d’inerts.

Està previst a la zona del Regadiu, en la carretera entre Alcoi i Benifallim. En el seu dia fou desestimat en el seu dia amb mobilitzacions donat el seu impacte paisatgístic. Proposem que s’arribe a un acord amb Cocentaina per la regeneració de la Cantera de Botella i així evitar més espais degradats per tot el territori.

Proposta 11- Plantejar un accés urbà pel sud que permeta accedir directament a la Zona Alta i Centre

Si volem evitar colls de botella en els accessos a Alcoi la diversificació és important. Dissenyar un accés des de la rotonda Sud (Poliesportiu, Font Roja…) Fins a la part alta de Sant Vicent o al carrer Molinar.

Proposta 12- Continuïtat del carrer Nofre Jordà.

No es preveu la continuïtat del Carrer Nofre Jordà des de la Pl. Gonçal Cantó fins a Alçamora i ho considerem molt important.

Proposta 13- Marcar el lateral del pont de Fernando Reig de la part de la Beniata com a Industrial.

Trobem que s’ha marcat com a parc una zona que podria convertir-se en una ampliació de la zona industrial que ja està marcada com a tal.

Proposta 14- Cal revisar la zona del carrer Maria Rafols.

Per una banda la part baixa del pont de Cervantes, cal definir molt bé accessos que donen continuïtat al riu des una part a l’altra del pont per baix. I per altra banda cal comunicar bé el carrer Maria Rafols entre Oliver i Isabel II, definir l’espai l’antiga fàbrica de joguets, etc.

Proposta 15- Molí Albors

Hem vist que un edifici històric com és el «Molí Albors» continua sense estar ni protegit ni inclòs dintre del catàleg del patrimoni històric. Això ens ha fet veure que tot el treball que va realitzar en la passada legislatura ampliant el catàleg de 200 figures protegides a 500, en l’actual PGE s’ha vist sensiblement reduït. Volem que s’estudie l’ampliació de les proteccions