Compromís Alcoi proposa generar biogàs amb el reciclatge de la brossa orgànica.

A principi de maig de 2022 la Conselleria de Transició Ecològica ha tret les bases per a l’obtenció d’ajudes NextGeneration destinades als municipis que desenvolupen projectes per a la implantació de noves recollides separades, especialment bioresidus. Segons Guillem «és important no perdre aquest tren, doncs ens pot ajudar a ser capdavanters en la lluita contra el canvi climàtic i la creació de llocs de treball de qualitat, en aquest cas la Conselleria atorgarà ajudes per concurrència competitiva, a aquells ajuntaments que presenten projectes dins els objectius marcats entre els quals trobem; la recollida separada de bioresidus destinat al tractament biològic o compostatge».

Granada va crear una planta de biogàs en 2003 i el 2017 ja vessava a la xarxa elèctrica energia suficient per al consum de 40.000 persones durant un any, i amb uns beneficis nets de 70.000 € anuals. El setembre de 2021, Compromís ja va demanar la implantació de la recollida selectiva porta a porta a un barri d’Alcoi, per tal de poder implantar-la gradualment a la resta de la ciutat. Ara com ara la recollida selectiva porta a porta ha fet que municipis com Banyeres passe d’un 6,44% de residus reciclats a un 52,64%, i això en uns pocs mesos. València comença a implantar aquests sistemes alternatius als barris de Russafa i Ciutat Vella i a més a més s’ha creat l’Associació de Municipis a favor de la Recollida Selectiva Porta a Porta del País Valencià. «La lluita contra el canvi climàtic va de la mà del progrés industrial de la ciutat, de fet la nostra brossa té molt de valor, ja que no sols podem reduir els nostres residus, sinó que podem convertir-los en matèries primeres per a les nostres empreses, matèries primeres més econòmiques, de proximitat i que ens ajuden a dependre menys del mercat exterior, no cal ni parlar del valor de l’energia, si la nostra brossa pot crear energia sostenible i sobretot, més barat, les llars i les empreses de la ciutat no tindran cap dubte».

Guillem conclou «és una llàstima que el regidor de transició ecològica no es prenga seriosament aquesta tasca, i ni tant sols sàpiga els nivells de contaminació que hi ha a la nostra ciutat. Portem anys fent propostes en aquesta línia, com ara la revalorització i reutilització dels residus d’enderrocs, evitant així també la proliferació d’abocadors il·legals. Si la població pogués veure al seu rebut de la brossa i de la llum el valor real que té una brossa que dóna energia, estem segurs que tothom estaria reciclant correctament la seva brossa. Esperem que les nostres propostes acaben sent escoltades i no perdem aquesta oportunitat, doncs recordem que l’obtenció d’aquestes ajudes és per concurrència competitiva, no voldríem perdre també aquest tren».

Elisa Guillem de la Cruz
Regidora Compromís Alcoi