Anna R. Serrano, regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi
Tots coneixem la importància de les Festes a la nostra ciutat, i també que el tema del calendari fester ha suscitat no poques polèmiques, encara no resoltes. D’una banda, hi ha els partidaris de mantenir la tradició (22, 23 i 24 d’abril, tal com recull els Estatuts de l’Associació de Sant Jordi) i, d’altra, els que reclamen que es canvien a cap de setmana. En una part i en l’altra trobem representants de l’àmbit fester, de l’econòmic, social, etc. I tothom té la seua part de raó.
El govern municipal va anunciar unilateralment la convocatòria d’una consulta popular sobre el calendari fester amb la pretensió de resoldre en poques setmanes una polèmica que ja dura dècades. Una consulta que es volia fer coincidir amb el dia de les eleccions europees, el 25 de maig, que ha d’autoritzar el Consell de Ministres, però que prèviament s’ha d’aprovar aquesta petició en el Ple per majoria absoluta. Aquest és un procés relativament llarg en el temps i una mica complex i, a la vista del que ha passat en altres ciutats, ningú no es creia que a dos mesos vista arribara l’autorització a temps. El govern ha fet tard, tot i manifestar que tenien pressa per a resoldre el calendari de les Festes de 2015.
Arribats en aquest punt i vist que el govern pretenia dur endavant la consulta, encara que fóra més tard, s’haguera pogut prendre en consideració la nostra proposta. Perquè, en realitat, Compromís el que ha demanat ha estat consens i prudència a l’hora de sol•licitar la convocatòria de referèndum. Consens, claredat i concisió en la pregunta que es formulava sobre el calendari fester. I consens per a plantejar en la mateixa consulta altres preguntes d’interés social i econòmic per a la nostra ciutat, que són les preocupacions reals de les alcoianes i els alcoians.
No és cert que Compromís haja impedit la consulta popular; ben al contrari, la volíem facilitar amb més consultes. És manipulador i partidista que es diga que hem malbaratat un moment històric, ni que ho diga l’alcalde ni que ho diga el Papa de Roma. Si de veritat el govern es “creia” el referèndum, ho hauria d’haver vestit un poc millor, imprimir-li més rigor i solemnitat per assegurar-se’n l’èxit, i no haver començat amb un joc de focs creuats per veure qui la deia més grossa. Lamentable!
Hi ha veus que han reclamat consens: des del món de la festa, passant per l’àmbit comercial i empresarial i també des de la representació sindical. Perquè un tema prospere i siga acceptat pel conjunt dels alcoians i alcoianes s’ha de buscar el major consens possible si no es vol provocar rebuig. En la consulta popular sobre el calendari fester no es pot dir que el govern municipal haja tingut “mà esquerra” —mai millor dit. Fins i tot hem pogut constatar que ni en el fons ni en les formes el govern (PSOE i EU) ho havia consensuat, ni entre ells mateixos.
No es pot confondre ni manipular l’opinió pública per interessos partidistes amb la finalitat d’amagar les vergonyes pròpies. No passaria res que comencem de zero i apliquem grans dosis de sentit comú —un bon exemple el tinguérem fa pocs mesos en el tema de l’autobús urbà, en el qual, finalment, sí que hi va haver consens.
Si no hi ha consens, hi pot haver participació? Francament, ho dubtem, perquè, si no si no som capaços de posar-nos d’acord per a adoptar una decisió de comú acord —aquest és el significat de la paraula consensuar— quines garanties tenim que la nostra participació aprofite per a alguna cosa o siga tinguda en compte? El temps i l’experiència ens han demostrat que el govern és incapaç de consensuar, i amb l’oposició ni parlar-ne! I no és bo que un govern en franca minoria actue amb la prepotència d’una majoria absoluta. Està perdent-se l’oportunitat de demostrar que es pot fer política de manera diferent.