Des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública estan enviant-se cartes als Ajuntaments on es recomana que es deixe de gastar el glifosat (comercialitzat per exemple amb el nom de Rund’up de la multinacional Montsanto) com a herbicida organofosforat agressiu i sistèmic per ser persistent i molt contaminant en especial de l’aigua i de les seues comunitats. La regidora Climent comenta: «el glifosat està considerat cancerígen i està present en la formulació de molts herbicides».
En Alcoi l’Ajuntament utilitza glifosat per a l’eliminació de l’espècie invasora Ailanthus altissima, fins i tot s’usa en les poblacions de prop del riu (allí on l’ailant està més extés) amb el perill de contaminació que això suposa per estar tan prop de la làmina d’aigua. El protocol que s’aplica és certament curós (s’aplica amb un pinzell sobre el tronc recentment tallat), però no és menys cert que la substància és perillosa i s’han de buscar alternatives. Però el més preocupant és l’ús en parcs i jardins públics com a herbicida d’ample espectre.
En 2015 l’organització mundial de la salut (OMS) va classificar el glifosat com a 2A «possible cancerigen humà», i l’agència internacional per a la investigació del càncer (IARC) el classificà com a «carcinogen humà» i estan investigant encara si té funcions com a disruptor endocrí. Per tant, no és precisament una substància innòcua. La regidora es ratifica: «França ja l’ha prohibit i el Parlament Europeu en abril de 2016 va manifestar la seua preocupació pel glifosat com a disruptor endocrí i només té autorització provisional fins a juny de 2016, o siga que des de juliol ja estem fora de la legalitat».
Els organismes invasors, com l’ailant, són un problema, és cert, però no és menys cert que usar productes molt perillosos pot ser un problema major. Per tant, potser fóra bo que revisàrem els protocols que s’apliquen i actualitzar-los als nous coneixements científics que es tenen i apostar per una jardineria respectuosa i ecològica.
Climent conclou: «Ja vam presentar en maig un prec en el plenari per a què s’introduïren noves tècniques per acabar amb les plantes invasores en el terme d’Alcoi, en especial als boscos de ribera; i que l’Ajuntament done part a la Conselleria de Medi Ambient i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer d’eixa voluntat de canviar les pràctiques».
Anna Climent, Regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi